Hlavní obsah

Stát zaplatí 1,3 miliardy lidem z krachující Liberty

Aktualizováno

Náhradu mzdy zaměstnancům Liberty Ostrava zaplatí prostřednictvím úřadu práce stát. Úřad zatím přijal od zaměstnanců kolem 3900 žádostí o náhradu mzdy. V pátek začne odesílat první příspěvky, řekl ve čtvrtek ministr práce Marian Jurečka. Stát tak na platy a odvody zaměstnanců soukromé společnosti dá kolem 1,3 miliardy korun. Firma zaměstnávala 4815 osob.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava čekají ve frontě na podání žádostí o vyplacení náhradní mzdy od státu

Článek

Úřad zaměstnancům vyplatí náhradu za mzdu, kterou nedostali za květen, červen a červenec. Pokud by bylo potřeba zajistit další podporu státu, musel by se podle Jurečky změnit zákon. Proto chce v příštích 14 dnech jednat se zástupci insolvenčního správce o tom, jak se situace vyvíjí. Pokud bude potřeba, je ministerstvo rychlou změnu zákona připravit, dodal.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila kvůli dluhům huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí.

Převážná část zaměstnanců je od té doby doma a několik měsíců za to pobírala mzdu. Na to nefungující již huť nemá. Liberty už dříve uvedla, že náklady na mzdy činí měsíčně téměř 300 milionů korun. Většina zaměstnanců situaci využila, byli doma a novou práci si nehledali. Firma měla jedny z nejvyšších mezd v kraji. V roce 2019 byla průměrná výše 38 680 korun hrubého.

Úřad práce doposud pomohl podat žádost o náhradu mezd 3879 zaměstnancům. „Všichni víme, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Obrovský respekt v tomto ohledu mají zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří dali přednost svým kolegyním a kolegům, kteří jsou v nouzi, aby uplatnili svoji žádost jako první, a mohli tak jako první čerpat pomoc,“ popsal ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Firma je v úpadku

Do úpadku poslal hutní podnik Krajský soud v Ostravě v minulém týdnu, učinil tak na základě návrhu, který na sebe podala samotná společnost.

Moravskoslezský kraj již dříve nabídl zaměstnancům hutního podniku bezúročnou půjčku ve výši 25 000 korun.

Ostravská huť patří do ocelářské společnosti Liberty Steel, kterou vlastní podnikatel indického původu Sanjeev Gupta. Je součástí jeho rodinného konglomerátu GFG Alliance. Kromě Česka má Liberty závody například ve Velké Británii, Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Austrálii nebo Spojených státech.

Soud poslal Liberty Ostrava do úpadku

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám