Článek
Například se opět ukázalo, že co je drahé a takzvaně tradiční, nemusí být dobré, a naopak.
KOMENTÁŘ DNE:
Lyžařské Nagano - Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>
Paštiky patří v řadě zemí mezi velmi kvalitní potraviny vyrobené z prvotřídních surovin. U nás je to obráceně a mají spíše pověst potravin, do kterých potravinářský průmysl zpracuje levnější zbytky z výroby kvalitnějších masných výrobků.
Do paštik výrobci často namixují takřka cokoliv. Dokonce i broučky. To aby byly paštiky růžovější. Přesněji řečeno červené barvivo z chemicky vyluhovaného hmyzu - neblaze proslulou košenilu – E 120. Tou je dobarvena třeba Játrovka z Masokombinátu Plzeň. Podle etikety má 25 procent vepřových jater, což ještě jde. Vepřového masa ale už jen 10 procent. Tedy ve 140gramovém balení pouhých 14 gramů masa.
Přitom Jemná játrová paštika z Kauflandu má kromě 24 procent jater 60 procent vepřového masa. Tedy ve 125gramovém balení 75 gramů masa. To je velký rozdíl. Pak ji samozřejmě není potřeba dobarvovat a chemicky dochucovat.
Umělé zvýrazňovače chuti a vůně
Umělé zvýrazňovače chutě a vůně, pro naše zdraví ne zrovna příznivé glutamáty a kvasničné extrakty, se přidávají, aby to chutnalo a vonělo jako maso, i když ho tam zas tak moc není. E 621 – glutaman sodný – stupeň nebezpečnosti 5 - tedy nebezpečné, nevhodné pro děti – obsahuje například Játrová paštika z Kosteleckých uzenin. Ta má podle deklarace obsahovat 26 procent vepřových jater a 25 procent vepřového masa, tedy o dost méně než polovinu toho co již zmíněná paštika z Kauflandu.
Glutaman sodný E 621 pojídáme i s Játrovkou MAJACO, dováženou do České republiky z Polska pražskou firmou Laska Dalboss.
Dva umělé zvýrazňovače chuti E 621 – glutaman sodný a E 635 – disodné ribonukleotidy – stupeň nebezpečnosti 4, oba nevhodné pro děti – dodávají i výrobci Zlatého dědictví z Hamé do proslulé Májky. Májka sice není skutečná paštika, nýbrž vepřový krém, test paštik by ale bez ní v naší zemi nebyl testem plnohodnotným.
Vepřové krémy nejsou paštiky!
Za spíše „pekařský výrobek“ označili odborníci na masné výrobky po posouzení výsledků nezávislých testů Májovku vyrobenou pro Albert v Hamé Kunovice. Stejně jako její sestra Májka také není pravou paštikou, ale vepřovým krémem, což je na jejich obalu malým písmem napsáno. Stejnými malými písmeny si pak přečtete, že je v ní kromě spousty dalších látek strouhanka a ječná sladová a žitná mouka. Mezi testovanými obsahuje absolutně nejvíce škrobu. Skoro 9 (8,89) procent. Přitom ostatní testované buď škrob neobsahovaly vůbec nebo jen mezi necelým jedním a maximálně pěti procenty.
Propadák testu
No a tady se dostáváme k propadáku nezávislých testů paštik a vepřových krémů. Kromě látek, které jsme už zmínili, jsou to také ty, které mají zvýšit obsah bílkovin, a to na úkor masa a jater, které bychom v nich čekali především. Kromě sójové, pšeničné a hrachové bílkoviny to je také třeba bílkovina vepřová, především krevní plazma. K tomu vepřové kůže. A hlavně strojně oddělené maso. Tedy separát. Tedy rozemleté zbytky po vykostění masa – chrupavky, vazivo nebo i kousky kostí.
Játrovka MAJACO, vyrobená v Polsku, prokazatelně obsahuje strojně oddělené maso. Za prokázaný se separát v potravině považuje, pokud v ní testy zjistí více než 200 miligramů vápníku na kilogram a zároveň více než jeden a půl kusu kostních úlomků v centimetru čtverečním. Játrovka MAJACO obsahuje 315 miligramů vápníku, tedy o 115 miligramů více, než je limit, a takřka 1,7 (1,67) kostních úlomků. Výrobce Játrovky MAJACO ale strojně oddělené maso na obalu nepřiznal.
Játrovka MAJACO přitom nepatří mezi nejlevnější. Kilo vyjde v přepočtu na 107 korun, a tak je o dost dražší než vítěz testu. Navíc se umístila na předposledním místě v senzorickém hodnocení. Mimo jiné pro nakyslou a cizí pachuť.
Vítěz testu
Úplně nejlépe mezi testovanými obstály dvě paštiky - KClassic Jemná játrová paštika a KClassic Leberwurst fein - vyrobené v Německu pro Kaufland a jeho privátní značku KClassic. Jednu jsme koupili v českém, druhou v německém Kauflandu. Dobrá zpráva je, že tyto paštiky se až na nepatrné odchylky takřka neliší.
Ani jedna neobsahuje žádné úlomky kostí, obě mají absolutně nejnižší obsah vápníku, tedy prokazatelně nejsou vyrobeny ze separátu. Není v nich žádný náhražkový škrob a také obsahují úplně nejméně dusičnanů a dusitanů. Nejsou v nich umělá barviva ani zvýrazňovače chutě a vůně. Na obalu deklarují nejvyšší podíl vepřového masa a jater (60 a 24 procenta). Celkem tedy 84 procenta. O 30 procent více než propadák.
Není proto překvapením, že dopadly nejlépe i v senzorickém hodnocení. Paradoxem ale je, že játrová paštika z českého Kauflandu patří mezi nejlevnější z celého testu. Kilo nás vyjde v přepočtu na 79,20 Kč.
1. KClassic- Jemná játrová paštika 125 g | |
Výrobce/prodávající – Kaufland Česká republika, v.o.s., Praha 6, vyrobeno v Německu. | |
Zakoupeno v ČR | |
Minimální trvanlivost | 23.1.2016 |
Cena za 1 kus | 9,90 Kč |
Cena za 1 kg | 79, 20 Kč |
Škrob g/100 g | < 0,50 |
Vápník mg/ kg | 55 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0 |
Kolagen g/100 g | 1,71 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 2,02 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 22,30 |
Tuk g/100 g | 29,07 |
Senzorika | 1.-2. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 60 % |
Vepřová játra | 24 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
2. KClassic- Leberwurst fein SPITZENQUALITÄT 125 g | |
Výrobce/ prodávající – Hergestellt für Kaufland Warenhandel, Neckarsulm, Deutschland | |
ZAKOUPENO V SRN | |
Minimální trvanlivost | 23. 1. 2016 |
Cena za 1 kus | 20,25 Kč / 0,75 EUR |
Cena za 1kg | 162 Kč / 6 EUR |
Škrob g/100 g | < 0,50 |
Vápník mg/kg | 56 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0 |
Kolagen g/100 g | 1,70 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,93 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 23,4 |
Tuk g/100 g | 28,92 |
Senzorika | 1.-2. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 60 % |
Vepřová játra | 24 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
3. Viva CARNE- Játrová paštika 48 g | |
Výrobce /prodávající – PT servis konzervárna spol. s.r.o., Tábor | |
Minimální trvanlivost | 12. 5. 2017 |
Cena za 1 kus | 9,90 Kč |
Cena za 1 kg | 206, 30 Kč |
Škrob g/100 g | 1,53 |
Vápník mg/kg | 71 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0 |
Kolagen g/100 g | 3,05 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,70 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 43,40 |
Tuk g/100 g | 25,80 |
Senzorika | 9. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | ? /uvedeno: maso 25 % hm./ |
Vepřová játra | 26 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
4. BARONI - Francouzská paštika delikátní chuť 300 g | |
Výrobce/ prodávající – Masokombinát Plzeň, s. r. o., Plzeň | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 10. 1. 2016 |
Cena za 1 kus | 24,90 Kč |
Cena za 1 kg | 83 Kč |
Škrob g/100 g | 4,09 |
Vápník mg/kg | 133 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0 |
Kolagen g/100 g | 1,63 |
Chlorid sodný g/100 g | 1,74 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 76,20 |
Tuk g/100 g | 29,54 |
Senzorika | 7.-8. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 0 % |
Vepřová játra | 25 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
5. Kostelecké uzeniny - Játrová paštika 100 g | |
Výrobce/prodávající – Kostelecké uzeniny, a.s., Kostelec | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 14. 7. 2018 |
Cena za 1 kus | 15,90 Kč |
Cena za 1kg | 159 Kč |
Škrob g/100 g | 0,82 |
Vápník mg/kg | 65 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0,17 |
Kolagen g/100 g | 1,80 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,97 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 103,60 |
Tuk g/100 g | 22,37 |
Senzorika | 5.-6. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 25 % |
Vepřová játra | 26 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | E 621 |
6. Játrová paštika 100 g | |
Výrobce/ prodávající – PT servis konzervárna, spol. s.r.o., Tábor | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 23. 7. 2018 |
Cena za 1 kus | 9,90 Kč |
Cena za 1 kg | 99 Kč |
Škrob g/100 g | 1,80 |
Vápník mg/kg | 65 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0,33 |
Kolagen g/100 g | 2,87 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,40 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 45,50 |
Tuk g/100 g | 23,70 |
Senzorika | 4. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 20 % |
Vepřová játra | 28 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
7. Řezníkův talíř - Játrovka 140 g | |
Výrobce/ prodávající – Masokombinát Plzeň, s.r.o., Plzeň | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 30. 12. 2015 |
Cena za 1 kus | 10,90 Kč |
Cena za 1 kg | 77,90 Kč |
Škrob g/100 g | 3,16 |
Vápník mg/kg | 69 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0,67 |
Kolagen g/100 g | 1,30 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,87 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 92,10 |
Tuk g/100 g | 28,91 |
Senzorika | 5.-6. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 10 % |
Vepřová játra | 25 % |
Umělá barviva | E 120 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
8. Albert Quality- Májovka, lahůdkový vepřový krém 75 g | |
Výrobce/prodávající – vyrobeno pro AHOLD Czech Republic, a.s., Brno, dodavatel: Hamé, s.r.o., Kunovice | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 22. 10. 2017 |
Cena za 1 kus | 18,60 Kč |
Cena za 1 kg | 105,30 Kč |
Škrob g/100 g | 8,89 |
Vápník mg/kg | 99 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 0,67 |
Kolagen g/100 g | 1,30 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,59 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 41,90 |
Tuk g/100 g | 18,65 |
Senzorika | 7.-8. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 42 % |
Vepřová játra | neuvedeno |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
9. TESCO Value- játrovka 140g | |
Výrobce/ prodávající – Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí a. s., Telč/ Tesco Stores ČR a.s., Praha 10 | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 17.1.2016 |
Cena za 1 kus | 10,90 Kč |
Cena za 1 kg | 77,90 Kč |
Škrob g/100 g | 2,07 |
Vápník mg/kg | 124 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 1,08 |
Kolagen g/100 g | 2,56 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,15 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 75,80 |
Tuk g/100 g | 34,22 |
Senzorika | 12. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 19 % |
Vepřová játra | 27 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
10. aro - Játrová paštika 10 0g | |
Výrobce/ prodávající – Masokombinát Plzeň s.r.o., Plzeň | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 25.12.2015 |
Cena za 1 kus | 7,93 Kč |
Cena za 1 kg | 79,30 Kč |
Škrob g/100 g | 3,06 |
Vápník mg/kg | 102 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 1,5 |
Kolagen g/100 g | 1,34 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,66 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 50,50 |
Tuk g/100 g | 33,29 |
Senzorika | 10. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 0 % |
Vepřová játra | 25 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | 0 |
11. MAJACO - Játrovka Pečeňovka 130 g | |
Výrobce/ prodávající – země původu: POLSKO/ Laska Dalboss, spol. s r.o., Praha 8 | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 4. 9. 2018 |
Cena za 1 kus | 13,90 Kč |
Cena za 1 kg | 106,90 Kč |
Škrob g/100 g | 4,91 |
Vápník mg/kg | 315 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 1,67 |
Kolagen g/100 g | 1,26 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,42 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 25,40 |
Tuk g/100 g | 10,35 |
Senzorika | 11. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | 25 % |
Vepřová játra | 29 % |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | E 621 |
NEDEKLAROVANÝ SEPARÁT !!! PŘEDPOKLAD NIŽŠÍHO NEŽ UVEDENÉHO OBSAHU MASA A JATER. | |
12. Hamé - Májka, Zlaté dědictví - Lahůdkový vepřový krém 48 g | |
Výrobce/prodávající – Hamé, s.r.o.,Kunovice, výr. záv. Babice | |
ZAKOUPENO V ČR | |
Minimální trvanlivost | 21. 10. 2019 |
Cena za 1 kus | 10,90 Kč |
Cena za 1 kg | 227 Kč |
Škrob g/100 g | < 0,50 |
Vápník mg/kg | 140 |
Úlomky kostí v 1 cm² | 1,92 |
Kolagen g/100 g | 3,43 |
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g | 1,77 |
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg | 28,70 |
Tuk g/100 g | 31,09 |
Senzorika | 3. místo |
DEKLARACE NA OBALU | |
Vepřové maso | neuvedeno |
Vepřová játra | neuvedeno |
Umělá barviva | 0 |
Zvýrazňovače chuti a vůně | E 621, E 635 |