Hlavní obsah

Termín pro registraci dohodářů končí

V úterý končí zaměstnavatelům termín pro registraci zaměstnanců pracujících na dohodu práce i nahlášení jejich výdělků. Pokud ho nestihnou, hrozí jim za to vysoké sankce. Tuto povinnost nově budou mít každý měsíc, a to vždy do dvacátého kalendářního dne.

Foto: Profimedia.cz

Registrace se provádí u České správy sociálního zabezpečení.

Článek

Konkrétně se v srpnu hlásí údaje za červenec, v září se budou hlásit data za srpen a podobně. Zaměstnavatelé už přitom nahlásili do minulého čtvrtka téměř 412 tisíc lidí pracujících na dohodu o provedení práce.

„Další statistiky budou k dispozici nejdříve v září,“ řekla Novinkám Jitka Drmolová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Právě tento úřad data shromažďuje.

Netflix v tichosti zdražil předplatné

Ekonomika

Konkrétně tam musejí zaměstnavatelé dohodáře registrovat, a to i když neplatí odvody na zdravotní a sociální pojištění. To znamená, že si vydělají na dohodu méně než deset tisíc měsíčně. Také musejí úřad informovat o jejich příjmech v předchozím měsíci. To vše elektronicky.

Pokud to nesplní, hrozí jim sankce. „U nepředložení výkazu dohody o provedení práce je možná pokuta až do výše padesáti tisíc korun,“ sdělila Novinkám advokátka Tereza Lugmajerová z advokátní kanceláře Langmeier & Co. Vedle toho je v zákoně i sankce za neoznámení nástupu zaměstnance do zaměstnání pro účely pojištění ve výši sto tisíc korun.

Sociální správa splnění povinnosti dozoruje. „A to v rámci standardní kontroly plnění povinností zaměstnavatelů v oblasti sociálního zabezpečení,“ uvádí na svém webu. Kontrola probíhá buď na okresní správě sociálního zabezpečení, nebo přímo u zaměstnavatele.

Zvýšení platů má ve vládě podporu. Stanjura ale tají, kolik je v rezervě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám