Hlavní obsah

Termín pro evidenci dohodářů se blíží. Za nesplnění hrozí pokuty

Už jen pár dnů zbývá zaměstnavatelům na to, aby poprvé nahlásili všechny dohodáře, kteří u nich pracují, i jejich výdělky. Termín jim vyprší 20. srpna. Pak hrozí pokuta až sto tisíc korun. Tuto povinnost budou mít zaměstnavatelé pravidelně každý měsíc. Konkrétně se to týká dohod o provedení práce (DPP).

Foto: Profimedia.cz

Evidenci vede Česká správa sociálního zabezpečení

Článek

Dohodáře a jejich výdělky musejí firmy a živnostníci hlásit České správě sociálního zabezpečení. Vláda zavedením této povinnosti chce zvýšit příjmy na sociálním pojištění a také zabránit tomu, aby dohodáři měli příliš nízké důchody, protože si pojištění neplatí. Od příštího roku totiž u nich dojde i ke změně v placení odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Podnikatelé přitom změnu odmítali s tím, že to zvýší jejich administrativní zátěž. „Některé specifické skupiny pracovníků kvůli tomu mohou přijít o možnost přivydělávat si prací na dohodu. Tím myslím třeba studenty, rodiče na rodičovské nebo seniory,“ řekl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Pokud ale podnikatelé tuto povinnost obejdou, mohou se dostat do problémů. Zavádí se totiž nová sankce spojená s nepředložením výkazu dohody o provedení práce, kde je možná pokuta až do výše padesáti tisíc korun. Vedle toho jsou ale už v zákoně i sankce za neoznámení nástupu zaměstnance do zaměstnání nebo jeho odchodu pro účely pojištění ve výši sto tisíc korun.

Firmy začínají nutit pracovníky na dohodu k vyřízení živnosti

Finance

Pravidelná povinnost

Hlášení dohodářů je přitom povinné každý měsíc, a to pokaždé do dvacátého za ten předchozí. Zaměstnance na dohodu je možné hlásit tak, jak jsou zaměstnavatelé zvyklí. To znamená přes příslušný formulář o nástupu do zaměstnání či jeho skončení, který může být součástí mzdového a personálního softwaru. Tato funkce je zahrnuta i ve formuláři pro hlášení příjmů.

Zaměstnavatel, který zaměstnává dohodáře, tak měsíčně podává dva tiskopisy – Přehled o výši pojistného, který podávají standardně všichni zaměstnavatelé, a Výkaz DPP, na němž se vykazují údaje pouze za lidi na dohodu.

Obsahuje jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum a místo narození, datum nástupu dohodáře do zaměstnání a případné datum skončení zaměstnání a výše příjmů za předcházející měsíc.

Pokud v určitém měsíci nebudou mít dohodáři žádné příjmy, není třeba podávat přehled o výši pojistného. Je však vhodné tuto skutečnost sdělit sociálce. Pokud zaměstnavatel bude zaměstnávat pouze lidi na DPP, kteří budou mít v daném měsíci příjmy nižší než deset tisíc korun, také nemusí přehled pojistného podávat.

Výkaz DPP se podává za všechny měsíce v období od nástupu do zaměstnání do skončení zaměstnání včetně těch měsíců, ve kterých byl příjem nula.

Ošetřovné mají pobírat i dohodáři a OSVČ

Ekonomika

Změny od ledna

Tím ale změny nekončí. Jejich druhá várka nastoupí v lednu. Každý dohodář bude mít jednu hlavní oznamovanou dohodu. Tu bude sociálce hlásit zaměstnavatel. „Limit pro sociální a zdravotní pojištění u ní bude ve výši 25 procent průměrné měsíční mzdy vyhlášené ministerstvem financí,“ konstatovala Blanka Šafránková ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatel, který určí a elektronicky oznámí správě sociálního zabezpečení dohodu jako hlavní, si podle ní bude moci online ověřit, že takovou dohodu neoznámil jiný zaměstnavatel dříve. „V takovém případě by mohl jako hlavní dohodu označit pouze ten zaměstnavatel, který tak učiní jako první v pořadí,“ upřesnila s tím, že tento režim bude ale moci ukončit sociálka na žádost zaměstnance.

U ostatních dohod bude pojistné nutné odvádět už tehdy, pokud příjmy dosáhnou limitu pro zaměstnání malého rozsahu. Letos jsou to čtyři tisíce korun, pro rok 2025 ještě limit není známý.

Nabídek brigád je méně, studenti mohou poděkovat vládě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám