Hlavní obsah

Temelínští energetici odpojili první blok. Upraví uložení turbíny

Jaderná elektrárna Temelín odpojila ve středu ráno první blok. Technici upraví uložení turbíny tak, jako to udělali nedávno na turbíně druhého bloku. V červenci se na ní totiž objevilo chvění a energetici museli snížit krátkodobě její výkon.

Foto: Marek Sviták

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Nejprve bude zařízení chladnout, aby se na něm dalo pracovat. V praxi to znamená, že jeho teplotu musíme snížit o přibližně 200 stupňů Cesia. Úprava kluzného uložení turbíny je pak plánovaná na několik hodin. Po dokončení pak zase blok při náběhu musíme nahřát. Celkově bychom to chtěli zvládnout do začátku školního roku,“ řekl Marek Sviták, mluvčí temelínské elektrárny.

Foto: archiv ČEZ

Energetici upraví uložení turbíny i na prvním bloku

„Úprava na druhém bloku se osvědčila, proto nechceme čekat až na odstávku prvního v příštím roce a využijeme období obvykle vyšší letní výroby obnovitelných zdrojů. Není to akutní, ale z provozního i ekonomického hlediska nám to dává smysl,“ řekl již dříve Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika firmy ČEZ, která temelínskou elektrárnu provozuje.

Turbosoustrojí v Temelíně jsou největší zařízení svého druhu v České republice. Délka jednoho vysokotlakého a tří nízkotlakých dílů a generátoru je 65 metrů. Po ohřevu na provozní teplotu se prodlouží o přibližně tři centimetry, přitom musí zůstat zcela těsné. Právě proto u těchto strojů existuje možnost osového posuvu. Váha soustrojí přesahuje 2000 tun a obvodová rychlost nejdelších lopatek překračuje dvojnásobek rychlosti zvuku.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,9 terawatthodin (TWh) elektřiny. Za celý loňský rok to bylo 16 TWh elektřiny.

Dívky ve Frymburku si zapalovaly spreje. Vybuchly a těžce je popálily

Krimi

Výběr článků

Načítám