Hlavní obsah

Temelín vyrobí víc elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení fungovat déle bez odstávky. Elektrárna tak vyrobí víc elektřiny než dosud. Nepřetržitě bude moci být v provozu šestnáct měsíců, o šest měsíců déle než v současnosti.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Znamená to méně odstávek, efektivnější provoz, vyšší životnost i vyšší výrobu elektřiny,“ uvedl na síti X Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ, který jaderné elektrárny v Česku provozuje.

Doplnil, že firma bezpečně a s nízkými náklady zvýšila výrobu bezemisních zdrojů v souladu se světovou praxí a beze změn parametrů zařízení. „Na delší palivovou kampaň v Temelíně přejdeme na konci letošního roku,“ doplnil.

První temelínský blok po odstávce znovu vyrábí elektřinu

Ekonomika

Palivo pro osmnáctiměsíční kampaň, která zahrnuje i dvouměsíční odstávku, energetici poprvé zavezou do Temelína během podzimní odstávky druhého bloku, bude se jednat o 54 palivových souborů. Příští rok se tak stane i u prvního bloku elektrárny.

„Z pohledu odstávek to znamená, že přejdeme z režimu dvou odstávek za rok na jednu až dvě odstávky ročně,“ sdělil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Celkově chce ČEZ výrobu v jaderných zdrojích zvýšit do roku 2030 o asi dvě terawatthodiny, tedy o skoro čtyři procenta spotřeby elektřiny v Česku.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

Výběr článků

Načítám