Hlavní obsah

Další problémy se systémem pro stavební úřady

Aktualizováno

Stavební úředníci měli v pátek ještě více potíží s novým systémem než obvykle. Program byl výrazně pomalejší a některé úkony v něm prakticky nešly provést. Projektanti i úředníci navíc začali hlásit, že mají potíže nalézt v databázích své podané žádosti.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj, Bez zdroje

Portál, v němž od července pracují stavební úředníci.

Článek

„Systém vykazuje výrazné zpomalení. Máme to hlášené z celé republiky,“ řekl Novinkám Jan Holický, předseda Svazu tajemníků městských a obecních úřadů.

Pracovníci stavebních odborů měli například potíže s načítáním dokumentů. „Chová se to, jako by tam byla softwarová chyba,“ dodal Holický.

Ministerstvo pro místní rozvoj problémy zaregistrovalo. Podle zprávy, která se objevila uživatelům systému, je na vině technický problém na IT infrastruktuře. Na nápravě technici podle zprávy pracují tak, aby se potíže podařilo vyřešit co nejdříve.

Provedli to lajdácky. Šéf komory architektů Kasl kritizuje nové stavební řízení

PoliTalk

Nové digitální systémy musejí úředníci používat od 1. července. Od jejich spuštění je provází potíže. Stavební úřady si stěžují, že práce v nich trvá násobně déle než ve starém programu.

Obce pak varují, že vyřizování stavebních povolení může nabírat značné zpoždění. Kvůli komplikacím průběh digitalizace kritizují také stavebníci a developeři.

Projektanti si navíc na sociálních sítích stěžují, že jejich žádosti, které do systému nahráli, mizí. Jeden den žádost vidí, druhý nikoli a třetí se zase objeví. Podobné potíže řeší podle Holického ve svém systému také úředníci.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko uvedl, že resort zaznamenal případy problémů se žádostmi. Konkrétní stížnosti, že by docházelo k jejich „mizení“, však neregistruje.

Koalice dává Bartošovi měsíc: Pokud nevyřeší stavební řízení, měl by skončit

Domácí

Výběr článků

Načítám