Hlavní obsah

Světové ceny potravin pokračují v růstu

Dražší obiloviny a mléčné výrobky přispěly k tomu, že světové ceny potravin se v květnu zvýšily už třetí měsíc v řadě. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Nákupní košík s potravinami

Článek

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v květnu meziměsíčně zvýšil o 0,9 procenta, v meziročním srovnání ale vykazoval pokles o 3,4 procenta.

Nacházel se téměř 25 procent pod rekordním maximem, na které se vyšplhal v březnu 2022 v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Obiloviny meziměsíčně podražily o 6,3 procenta zejména kvůli růstu vývozních cen pšenice v důsledku sílících obav o sklizeň v klíčových regionech. V květnu podle FAO zdražily rovněž mléčné výrobky, jejichž ceny vzrostly o 1,8 procenta.

Cukr naopak o 7,5 procenta zlevnil, zejména kvůli příznivému začátku nové sklizňové sezony v Brazílii. Rostlinné oleje podle údajů FAO zlevnily o 2,4 procenta, zatímco ceny masa se snížily pouze o 0,2 procenta.

Část potravin zlevnila pod březnové ceny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám