Hlavní obsah
Online

Napravit IT výpadek potrvá až několik dnů

Aktualizováno

Svět v pátek postihl výpadek IT systémů, kvůli kterému byl na některých letištích přerušen provoz. Lety se zpozdily i na pražském ruzyňském letišti. Ve Velké Británii přestala vysílat některá média, výpadek postihl i zdravotnický systém. V Austrálii jsou postiženy telekomunikace. Novinky.cz sledovaly vývoj během celého dne v on-line reportáži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mezinárodní den modrých obrazovek“

Zatímco IT administrátoři mají plné ruce práce s obnovováním milionů počítačů, které zkolabovaly po aktualizaci bezpečnostního softwaru od firmy Crowdstrike, vtipálci jsou na sociálních sítích k nezastavení. Globální kolaps IT systémů se snaží „přežít“ s humorem. Podívejte se na ty nejlepší vtípky.

„Mezinárodní den modrých obrazovek.“ Vtipálci si utahují z globálního IT výpadku

Problémy se systémem GoNow

Problémy na pražském letišti se týkají odbavovacího systému GoNow, který používá sedm společností, mj. Eurowings, Ryanair, Vueling a Wizz Air.

Šéf Crowdstriku to schytal na síti X

Není pochyb o tom, že šéf společnosti Crowdstrike má jeden z nejhorších dnů v životě. Právě jeho kyberbezpečnostní firma totiž může za masivní výpadek IT služeb po celém světě. Na síti X to navíc pěkně schytal za to, že se uživatelům neomluvil. „Kde je omluva uživatelům, Georgi?“ dotazoval se Will Guyatt.

„Zastavil prakticky celý svět, pravděpodobně způsobil školy za miliony a ani se neomluví!“ burcoval na síti X uživatel Ameer.

Podobných výtek je možné na síti X dohledat desítky – a to jen u příspěvku Kurtze, kde popisuje, co se stalo. „Proč vydáváte takto klíčový update, který vyřadí počítače z provozu, v pátek? A co takhle omluva?“ nebral si servítky uživatel Hizeman.

Je otázkou, zda se šéf Crowdstriku hned zprvu neomluvil kvůli cvrkotu, který musel ve firmě panovat, či kvůli nevelkým zkušenostem v komunikaci. Každopádně omluvy se nakonec frustrovaní uživatelé dočkali.

„Hluboce se omlouváme za dopady, které jsme našim zákazníkům způsobili. Nevyjímaje cestující a všechny další jedince, kterých se to dotklo,“ prohlásil Kurtz při rozhovoru s americkou stanicí NBC News.

George Kurtz na archivním snímku

Neomluvil se a pěkně to schytal. Nakonec si šéf Crowdstriku posypal hlavu popelem

Výpadek hlásí i pojišťovna Allianz

Telefonní centrum a webové služby pojišťovny Allianz jsou nyní nedostupné. Globálním výpadkem IT systémů je zasažena také její asistenční služba.

Výpadek postihl i stáj F1 Mercedes

Celosvětový globální výpadek IT služeb postihl i stáj formule 1 Mercedes během příprav na víkendovou Velkou cenu Maďarska. Zástupci britské stáje proto ještě před dnešním tréninkem prověří všechny používané počítačové systémy.

Zavřené lékárny BENU

Většina BENU lékáren je dočasně zavřená kvůli celosvětovému výpadku IT služeb. Nefunguje ani on-line rezervace e-Receptu. Sdělila to společnost BENU ČR, která síť lékáren provozuje. Uvedla, že provoz poboček se postupně spouští a na e-shopu se už systém podařilo obnovit.

Akciové trhy v Evropě padají

Akciové trhy v Evropě jsou v pátek v souvislosti s celosvětovým výpadkem IT systémů v obavách a odepisují vyšší desetiny procent. Propad postihl akcie společnosti Microsoft a zejména Crowdstrike. Klesají i ceny akcií některých aerolinek.

Akciové trhy v Evropě kvůli kolapsu IT systémů padají

Co víme o společnosti Crowdstrike, kvůli níž zkolaboval IT svět

Hromadný výpadek IT způsobil chaos po celém světě. Mezi obětmi jsou hlavně banky, média, aerolinky a obchody, což se v konečném důsledku dotýká i běžných uživatelů. Jeden z největších kolapsů IT světa přitom podle prvotních zpráv způsobila jediná aktualizace společnosti Crowdstrike. Ta patrně nebude pro běžné uživatele příliš známá, ve světě technologií jde ale o klíčového hráče na trhu.

Crowdstrike – společnost, kvůli níž zkolaboval IT svět

Problémy olympioniků

Skeetaři Jakub Tomeček a Barbora Šumová kvůli celosvětovému výpadku IT systémů neodletěli na OH. Na střelnici v Chateauroux se vydali autem.

Napravit kolaps IT světa bude trvat déle

Výpadek postihne čas od času i větší IT systémy. V posledních letech jsme si ale zvykli, že i ty nejzávažnější problémy zvládnou administrátoři vyřešit maximálně v řádu hodin. V případě pátečního kolapsu IT světa to ale tak jednoduché nebude, vyřešit všechny problémy bude trvat podle nejstřízlivějších odhadů několik dnů.

Po kolapsu se každý počítač musí opravit ručně. Jsou jich miliony

American Airlines opět v provozu

Letecká společnost American Airlines, která byla zasažena pátečním celosvětovým výpadkem IT systémů, je opět plně v provozu. Dle prohlášení se jí „po technickém problu s dodavatelem podařilo bezpečně obnovit provoz“.

„Omlouváme se našim zákazníkům za nepříjemnosti,“ dodala společnost s tím, že je plně v provozu od 11:00 SELČ. BBC dodala, že American Airlines byla jedna ze společností, která v pátek ráno kompletně zastavila provoz na letišti.

Mluvčí Microsoftu: Může za to software třetí strany

Tiskový tým společnosti Microsoft uvedl, že za globálním výpadkem IT systémů nestojí americký gigant, nýbrž „software třetí strany“.

„Víme o problému, který ovlivňuje zařízení se systémem Windows. Je způsobený aktualizace softwaru třetí strany. Předpokládáme brzké řešení,“ uvedl mluvčí Microsoftu, jehož cituje BBC.

Problémy měla nemocnice v Rokycanech

Kvůli dočasnému výpadku systémů musela dopoledne omezit poskytování ambulantní péče nemocnice v Rokycanech. Problémy byly krátkodobé, aktuálně už vše funguje.

Šéf Crowdstrike: Už máme řešení

Generální ředitel společnosti Crowdstrike George Kurtz prohlásil, že IT problém, který způsobil globální výpadek, byl identifikován a že již byla „nasazena oprava“.

Kurtz dále uvedl, že společnost „aktivně spolupracuje se zákazníky“, které výpadek zasáhl, a že problém „nebyl bezpečnostním incidentem ani kybernetickým útokem“, cituje CNN.

Záběry z pražského letiště

Pražské letiště postihl v souvislosti s chybou aktualizace Crowdstrike dopoledne výpadek odbavovacího systému. Podařilo se zprovoznit náhradní. Novinky natočily situaci na letišti.

Záběry z letiště Václava Havla během výpadku systémůVideo: Novinky

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Výběr článků

Načítám