Hlavní obsah

Svatomartinské husy z nich nebudou. Na Hodonínsku zlikvidovali 7000 kusů drůbeže

Likvidace 7000 kusů drůbeže nakažené ptačí chřipkou skončila ve čtvrtek odpoledne v chovu u Lužic na Hodonínsku. Mezi nimi byly kachny, chovné husy i výkrmové, které měly putovat na talíř na svatého Martina. Rybářství Hodonín, které přišlo o dvě třetiny chovu, odhaduje škodu až na 14 milionů korun. Od státu se bude snažit získat kompenzace.

Foto: Lenka Horáková

Likvidace se v místě dotkla dvou třetin chovu.

Článek

Likvidace v uzavřeném areálu začala ve středu a trvala dva dny. „Přistavili jsme kontejnery, do kterých se napouští oxid uhličitý. Ptáci se tam dávají, aby se uspali,“ přiblížil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček průběh likvidace.

Za první den se utratilo 13,5 tuny ptáků. „Dnes to bylo podobné číslo. Kontejnery se vyvezou do kafilerie, kde se vše zneškodní. Následovala dezinfekce, které je několik kol,“ řekl Vorlíček.

Foto: Lenka Horáková

Pracovníci v ochranných oblecích zlikvidovali 7000 kusů drůbeže.

Svatomartinské husy

Podle něj se likvidace dotkla přes 3100 chovných hus a více než 1800 výkrmových, které měly být součástí menu na blížícího se svatého Martina, dále 1000 kusů kachen na výkrm a 1000 voliérově chovaných kachen.

Ministerstvo zemědělství může vzniklé škody nahradit. „Dáváme k tomu podklady na potvrzení počtů a podobně. Na základě toho chovatel dostává kompenzace za utracené ptáky,“ dodal Vorlíček.

Ředitel Rybářství Hodonín Jiří Janoštík počítá se škodou až 14 milionů korun. „Byly to dvě třetiny chovu. Máme informace, že bychom mohli dostat náhradu, papírový šiml ale budeme řešit až potom,“ řekl Janoštík.

Chvíli podle něj potrvá, než se chov doplní. „Husa se produkuje jednou ročně. Není to o tom, že si člověk někde zadá požadavek a dovezou mu ji. Teprve budeme něco shánět. Máme ještě část chovu jako odloučené pracoviště mimo podnik, takže to by měl být náš základ,“ uvedl Janoštík.

Kromě veterinární správy působili na místě také hasiči, jejichž úkolem byla dekontaminace osob a techniky. „Měli jsme na místě 25 hasičů a 13 kusů techniky ze čtyř stanic,“ poznamenal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Foto: HZS JmK

V místě pomáhali i hasiči, kteří se starali o dekontaminaci osob a techniky.

Ve velkochovu vodní drůbeže na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka

Ekonomika

Výběr článků

Načítám