Článek
Letos ale svatomartinské menu výrazně podraží, vyšší je jak cena husy samotné, tak i provoz podniků kvůli vysokým cenám energií. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělaly dříve.
Na kolik letos vyjde husa v restauraci?
Nižší poptávku hostů než loni eviduje sokolovská restaurace Steak Bar George, která připravuje svatomartinskou husu již 16. rokem. Letos poprvé podnik přistoupil k tomu, že lidé musí zaplatit rezervační poplatek 300 korun.
„Je to hrozné, ale ta husa i to stehno jsou prostě drahé a v dnešní době si nemůžeme dovolit udělat nákup, a když se to neprodá, tak to skladovat,“ řekl provozovatel Jiří Vítek.
Výrazný vzestup cen potvrzuje i provozovatel brněnské restaurace Racek Dalibor Beil.
„Husí stehna jsou tak drahá, že bych musel hlavní chod dát za 500 korun, a to by si asi nikdo nedal,“ uvedl. Beil letos připravil jako hlavní chod speciality z husích jater za cenu okolo 230 korun.
Pokles poptávky podle něj neovlivnilo ani rozvolnění koronavirových opatření. „Letos je zájem nejslabší, zatím máme rezervace tak na 20 procentech možností,“ shodl se Beil s manažerem brněnské restaurace Žebětínský dvůr Václavem Živným.
Ne všichni restauratéři ale vyhlížejí nadcházející oslavy svatého Martina s obavou. „Rezervace už evidujeme, zájem je větší, než jsme čekali,“ řekl Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy, kterou provozuje Budějovický Budvar.
Menu, jež zahrnuje polévku, čtvrtku husy s knedlíkem, zelím nebo zapečeným jablkem, bude muset podnik meziročně zdražit. „Meziroční navýšení je o 30 až 40 procent, to je enormní,“ dodal Olejník.
Svátek svatého Martina a jeho tradice milují hlavně gurmáni. Posvícení se bez husy a vína neobejde
V centru Hradce Králové se cena hlavního chodu tradičního svatomartinského menu, tedy porce husy, se zelím a knedlíky, pohybuje většinou kolem 500 korun. „Proti loňsku jsme museli hlavní chod zdražit o deset až patnáct procent,“ uvedl Denis Lorenc z restaurace Potrefená Husa.
Výrazně stouply nejenom ceny energií, ale i samotných hus, dodal. „Vím, že některé restaurace uvažují o nahrazení husy kachnou,“ uvedla v této souvislosti majitelka hradecké restaurace Černý kůň Renáta Čapková.
Zhruba o polovinu dražší než loni bude letos hlavní chod svatomartinského menu Šámalovy chaty na Nové Louce, která patří k nejznámějším penzionům s restaurací v Jizerských horách.
„Snažili jsme se to udělat, aby to bylo ještě nějak snesitelné, ale je to samozřejmě na úkor naší marže,“ řekl Polák. Loni si podle něj za pečené husí stehno s variací tří druhů knedlíků a červeným a bílým zelím účtovali 248 korun, letos bude stát 380 korun.
Nejvíce hus se v Česku sní ve dnech kolem svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu.
V českých chovech se letos narodilo 139 tisíc housat, což je meziročně o 24 procent méně hlavně kvůli ptačí chřipce, uvedli představitelé Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie. Chovatelé podle nich letos zdražili o deset až 20 procent.
Recept na svatomartinskou husu
Pokud chcete na svatomartinském menu trochu ušetřit nebo si jej vychutnat v pohodlí domova, upéct husu si můžete sami, navíc hned na několik způsobů. Vyzkoušejte naše recepty:
- na tradiční svatomartinskou husu s lokšemi a zelím
Svěží svatomartinská vína a recepty na tu nejšťavnatější pečenou husu
- pomalu pečenou svatomartinskou husu
Pomalu pečená svatomartinská husa
- svatomartinskou husu s karamelizovanou cibulí