Hlavní obsah

Strnadova CSG koupí divizi sportovního vybavení americké firmy Vista Outdoor

Společnost Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada koupí za 1,96 miliardy dolarů (44,4 miliardy Kč) divizi sportovního vybavení americké firmy Vista Outdoor, která vyrábí i munici a střelivo. Americký podnik o tom v úterý informoval v tiskové zprávě. Firmy o transakci jednaly od loňska, Vista nabídku přijala až díky tomu, že CSG v pondělí nabízenou částku zvýšila o 50 milionů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vista Outdoor patří mezi přední výrobce malorážové munice na světě, zahrnuje značky jako Remington, Federal, CCI nebo Speer.

Proti záměru prodat tuto divizi firmě ze střední Evropy se postavili někteří američtí politici. Mezi nimi byl například louisianský republikánský senátor John Kennedy, který se kvůli tomu obrátil na ministryni financí Janet Yellenovou a varoval, že pokud výbor pro zahraniční investice v USA (CFIUS) akvizici schválí, může to oslabit americkou bezpečnost.

Právě schválení ze strany CFIUS, ale i akcionářů firmy dosud chybí. Vista uvedla, že uzavření transakce očekává do konce roku. „Vista Outdoor aktivně spolupracuje se CFIUS a náš tým spolupracuje se CFIUS na získání jeho povolení. Společnost je i nadále přesvědčena o své schopnosti získat souhlas CFIUS pro transakci a o tom, že všechny ostatní podmínky uzavření budou splněny,“ dodala firma v tiskové zprávě.

Vista v úterý v samostatné tiskové zprávě zároveň odmítla konkurenční nabídku na převzetí od kanadské firmy MNC Capital.

CSG v konečné nabídce zvýšila hotovostní složku splatnou akcionářům Visty o 3,10 USD na každou kmenovou akcii Visty, to znamená na 16,00 USD za akcii. To představuje proti dosavadní nabídce nárůst o 24 procent.

Akcie Visty v pátek na burze v New Yorku uzavřely na 34,90 USD, v pondělí se kvůli svátku na burzách v USA neobchodovalo. Před začátkem úterního obchodování akcie Visty přidávaly více než půl procenta na 35,10 USD.

Do nákupu amerických výrobců munice českou CSG začal šít i senátor Kennedy

Amerika

Výběr článků

Načítám