Hlavní obsah

Stavební povolení na část Pražského okruhu mezi D1 a Běchovicemi nabylo právní moci

Stavební povolení na výstavbu Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 nabylo právní moci, uvedl na síti X ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Státní organizace chce nejdůležitější dálniční stavbu v Česku s označením 511 začít budovat do konce letošního roku.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Pražský okruh mezi Běchovicemi a D1

Článek

„Aktuálně mimo jiné probíhá výběrové řízení na zhotovitele, majetkoprávní příprava - devadesát procent pozemků je vykoupeno, a záchranný archeologický průzkum,“ konstatoval Mátl.

Práce přibližně za 15 miliard mají trvat 36 měsíců. Když všechno půjde hladce, první řidiči se v úseku mezi D1 a Běchovicemi, který měří přibližně 12 kilometrů, svezou v závěru roku 2027. Klíčová stavba podle Mátla nebude jednoduchá. Projekt mimo jiné počítá se dvěma tunely i poměrně složitými mimoúrovňovými křižovatkami.

Mátl uvedl, že na Dopravní a energetický stavební úřad nepřišel žádný rozklad proti vydanému stavebnímu povolení. „Což znamená, že stavební povolení na trasu délky 12,6 km nabylo právní moci,“ napsal.

Ve stavebním řízení byly podle Mátla podány troje námitky, se všemi subjekty ale ředitelství našlo shodu, aby se stavební povolení neblokovalo.

Foto: ŘSD

Trasa Pražského okruhu v úseku 511

Vnější okruh kolem Prahy, který má odvést tranzitní dopravu z obydleného města, měří kolem 83 kilometrů. V současnosti je v provozu asi polovina.

Ředitelství silnic a dálnic chystá i přibližně patnáctikilometrový úsek na severu města, který propojí dálnice D7 a D8. Mátl před časem uvedl, že do dvou let by společnost chtěla požádat o stavební povolení. „Víme, že severní část je velmi složitá z hlediska odporu městských částí, nicméně věřím, že nejpozději v roce 2027-28 by mohla začít stavba,“ poznamenal.

Obce, kudy úseky procházejí, silniční tah považují za extrémní zásah do života lidí, který dopravě nijak neuleví, bojí se přílivu desetitisíců aut a zhoršení životního prostředí.

Bagry na trase Pražského okruhu. V úseku mezi D1 a Běchovicemi začal archeologický průzkum

Ekonomika

Výběr článků

Načítám