Hlavní obsah

Stát uzavřel s ČEZ bezpečnostní smlouvu k malým reaktorům

Zajištění bezpečnostních zájmů státu v rámci výběru budoucího partnera pro vývoj a výstavbu modulárních jaderných reaktorů v ČR má přinést bezpečnostní smlouva, kterou podepsal stát s energetickou společností ČEZ. Tyto reaktory jsou menší než ty klasické, obvykle mají instalovanou kapacitu do 300 megawattů, tedy asi třetinu jednoho bloku v Temelíně.

Foto: JETE

Jaderná elektrárna Temelín, v jejímž areálu má být postaven první malý modulární reaktor v Česku.

Článek

Právě v areálu této elektrárny chce ČEZ do poloviny příštího desetiletí zprovoznit první malý reaktor.

„Malé a střední reaktory mohou být nedílnou součástí budoucího energetického mixu Česka. Zajišťovat mohou občanům a firmám nejen elektřinu, ale také teplo, takže mohou nahradit dosluhující uhelná zařízení,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Výstavba modulárních reaktorů podle něj znamená velkou příležitost pro českou ekonomiku. „Nabízí se výroba jaderných zařízení i podstatné zapojení do dodavatelského řetězce, podobně jako u velkých bloků,“ prohlásil ministr.

Na Sokolovsku získali dotaci na studii proveditelnosti pro stavbu malého modulárního reaktoru

Ekonomika

Modulární reaktory je možné vyrábět sériově v továrnách a po jednotlivých blocích jich postupně víc soustředit na jednom místě. Plánuje se jejich stavba v místech, kde jsou nyní uhelné elektrárny. Tam by mohly malé reaktory vyrábět nejen elektřinu, ale i teplo pro centrální zásobování.

ČEZ chce o partnerovi pro stavbu modulárních reaktorů rozhodnout do čtyř měsíců.

„Výběr finálního partnera pro následnou spolupráci při vývoji a výstavbě malých modulárních bloků v České republice se uskuteční do konce tohoto roku, v ideálním případě co nejdříve,“ řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Firma uzavřela memoranda se sedmi společnostmi, od března zúžila jednání o spolupráci na čtyři potenciální partnery, a to francouzskou EDF, americkou GE Vernova, britský Rolls Royce SMR a severoamerický Westinghouse.

V současnosti se projekty takových reaktorů připravují, v provozu byly podle webu statista.com v roce 2022 tři, po jednom v Indii, Číně a Rusku.

Šéfka jaderného úřadu Drábová: Potřebujeme čtyři bloky a k nim i malé reaktory

Ekonomika

Výběr článků

Načítám