Hlavní obsah

Stát přidá 3,5 miliardy na uprchlickou dávku pro Ukrajince

O 3,5 miliardy korun letos naroste rozpočet na výplatu humanitární dávky, která je určena běžencům z válečné Ukrajiny. Rozhodla o tom vláda. Celkem by na ni letos mohlo jít až 7,8 miliardy.

Foto: Profimedia.cz

Valnou část uprchlíků tvoří ženy, děti a starší lidé. Snímek je z vánočního setkání v Ústí nad Labem.

Článek

„V době, kdy jsme připravovali státní rozpočet, nebylo jisté, zdali bude prodloužena dočasná ochrana. Počítali jsme s jistotou prvního kvartálu. Věděli jsme tak už v průběhu loňského roku, že pravděpodobně budeme muset posílit rozpočet ministerstva o výdaje na humanitární dávku,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dávku podle něj dostávají hlavně lidé patřící mezi zranitelné osoby. „Malé děti, jejich rodiče, lidé starší 65 let, případně osoby se zdravotním postižením,“ dodal.

Uprchlíci mají dostat více na dávkách, ministerstvo financí a odbory jsou proti

Ekonomika

Z materiálu, který schválila vláda, vyplývá, že ani toto přidání nemusí stačit. Na dávku byla v rozpočtu vyčleněna jedna miliarda korun. Ale už v polovině května bylo vyčerpáno 2,74 miliardy. „Aktuální celková potřeba rozpočtově nezajištěných prostředků do konce roku činí 6,3 miliardy až 6,8 miliardy korun,“ stojí v něm.

„Humanitární dávka je prakticky jedinou finanční pomocí pro osoby s dočasnou ochranou,“ doplnil k tomu mluvčí ministerstva práce Jakub Augusta.

Konec bezplatného bydlení

Na vyšších výdajích se bude podílet to, že od září již nebudou mnozí uprchlíci bezplatně bydlet ve státním nouzovém ubytování.

„Vzniká tak potřeba prostřednictvím humanitární dávky upravit částky započitatelných nákladů na bydlení tak, aby uprchlíci, zejména pak ti zranitelní, byli schopni uhradit náklady na bydlení na běžném trhu,“ dodal s tím, že běženci nemohou čerpat například příspěvek na bydlení.

Tržby v maloobchodě v květnu rostly šestý měsíc v řadě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám