Hlavní obsah

Stát pomůže s demolicemi domů zasažených povodněmi

Stát chystá další formy pomoci pro domácnosti a firmy, které byly postiženy zářijovými povodněmi. Týkat se mají demolice domů, pomoci s bydlením nebo v případě zasažených firem, jimž kvůli záplavám chybějí okamžité peníze na provoz, výpomoci se mzdami.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že by chtěl mít do konce tohoto týdne připravena řešení a chtěl by je projednat s koaličními partnery.

„Pokud jde o domácnosti, je tam otázka nákladů na demolice,“ řekl ministr s tím, že to bude brzy akutní. Jakým způsobem a do jaké výše ale bude finanční pomoc domácnostem distribuována, zatím neupřesnil.

„Také se budeme chtít dohodnout s vládou na řešení situace, když bude člověk úplně stavět kvůli povodním nové obydlí nebo rekonstruovat staré. Pak potřebuje někde bydlet,“ řekl. Příspěvek na to by se podle něj teoreticky mohl řešit za pomoci současné dávky mimořádné okamžité pomoci. Dále je podle Jurečky na stole i otázka pomoci lidem s výstavbou nebo rekonstrukcí.

Pojišťovny odhadují škody po povodních na 19 miliard

Ekonomika

„Ještě v průběhu tohoto týdne budeme řešit, jak pomoci firmám třeba v oblasti mzdových nákladů za září, když jim bude v řádu nejbližších dnů nebo týdnů chybět cash flow,“ dodal.

I zde ještě není jasné, jak to bude konstruováno, ale podobně se podle Jurečky firmám pomáhalo po tornádu v červnu 2021 na jižní Moravě. „Když tam firma nemohla fungovat, byla možnost úhrady části mzdy z vyměřovacího základu. Nějaký podobný princip si dokáži představit,“ dodal Jurečka.

V letošním rozpočtu je podle něj na pomoc s povodněmi vyčleněno 30 miliard korun, příští rok by to mělo být deset miliard.

Na dávce zatím vyplaceno 72 milionů

Už nyní přitom mohou lidé postižení velkou vodou žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci, a to až do výše 72 900 korun.

Zatím Úřad práce obdržel 2453 žádostí, z toho u 2216 byl uveden jako důvod živelní pohroma. U nich už bylo 1508 žádostí schváleno a vyplaceno téměř 72,4 milionu korun. V průměru se částka pohybovala na 50 tisících.

„Těch zhruba 200 žádostí, kde nebyla uvedena jako důvod živelní pohroma, se týká typicky lidí v hmotné nouzi, kterým vznikly náklady spojené třeba s ubytováním,“ řekl generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

Povodňové škody vyfoťte, pojišťovnu žádejte o zálohu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám