Hlavní obsah

Stát dá další dvě miliardy na výměnu uhelných kotlů, dotace ale sníží

Snaha ministerstva životního prostředí vytlačit z českých domů kotle na uhlí získala jasnější obrysy. Ministerstvo v pondělí představilo novou podobu dotací na jejich výměnu. Celkem na ně do konce příštího roku vyhradilo dvě miliardy korun. Podporu mírně sníží, maximálně lidem vyplatí 150 tisíc korun místo současných 180 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Češi by měli přestat topit v kotlích na uhlí, plánuje ministerstvo životního prostředí.

Článek

Změny v dotacích přicházejí v době, kdy se blíží zákaz používání nejméně ekologických starých uhelných kotlů. Ty spadají do 1. a 2. emisní kategorie a lidé se jich musí zbavit do konce srpna.

Ministerstvo by ale rádo s kotli na uhlí skoncovalo úplně. Vymizet by z Česka měly do deseti let.

Na výměnu kotle zbývají spíše jen týdny, v létě už může být pozdě

Ekonomika

„Prach a rakovinotvorný benzo[a]pyren, které se při spalování uvolňují, jsou jednoduše problém. To, čím doma topíme, má zásadní vliv na kvalitu ovzduší i na naše zdraví,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Odkázal přitom na analýzu Českého hydrometeorologického ústavu, podle níž by v modelové obci výměna tisíce starých uhelných kotlů snížila emise prachu i benzo[a]pyrenu zhruba o 90 procent.

Ministerstvo se lidi snaží k výměně přesvědčit právě dotacemi. Ty budou pokračovat i pro zmíněné staré modely 1. a 2. kategorie, rozšíří se ale i na další emisní kategorie. A peníze od státu půjde čerpat také na kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle.

Konec kotlíkových dotací

Od září skončí takzvané kotlíkové dotace určené pro nízkopříjmové domácnosti a seniory. Tito lidé budou moci využívat program Nová zelená úsporám Light.

Výše dotace ale o něco klesne. Pokud se lidé rozhodnou vyměnit kotel za tepelné čerpadlo, mohou čerpat maximálně 150 tisíc korun. To za předpokladu, že jej využijí i k ohřevu vody. Nyní činí příspěvek až 180 tisíc. V případě výměny uhelného kotle za kotel na biomasu klesne maximální podpora ze 130 na 110 tisíc korun.

Ostatní domácnosti budou moci získat nejvýše 130 tisíc korun v případě tepelného čerpadla a 90 tisíc u kotle na biomasu. Nyní horní hranice podpory činí 140 tisíc, respektive 100 tisíc korun. Přechod z ostatních zdrojů než uhelných kotlů bude stát dotovat maximálně 50 tisíci korunami.

Peníze Česko získá z Modernizačního fondu EU. Do něj plynou peníze z výnosů z emisních povolenek.

Podle Zdeňka Lyčky, prezidenta Asociace podniků topenářské techniky, může pokračování dotací pomoci přesvědčit k výměně uhelných kotlů desetitisíce jejich majitelů. Lyčka již dříve pro Novinky uvedl, že v Česku je asi 270 tisíc kotlů na uhlí, přičemž problematických je jich asi 200 tisíc.

Blížící se zákaz nejstarších uhelných kotlů postupně vede ke zvýšení zájmu o dotace. Ministerstvo uvedlo, že od 18. května do 20. června podali lidé 867 žádostí. To je více než dvojnásobek běžného měsíčního průměru.

K vymýcení uhelných kotlů ministerstvu pomůže i to, že v roce 2027 spadnou pod systém emisních povolenek. To jejich používání výrazně zdraží. Další ranou pak bude chystaný konec uhelných elektráren, po němž se firmám už nevyplatí těžit uhlí pouze pro domácnosti.

Ministerstvo opět spustí zelené dotace pro nízkopříjmové

Ekonomika

Výběr článků

Načítám