Hlavní obsah

Startuje sklizeň hroznů. Ke ztrátám z mrazů se přidají špačci

V nadcházejících dnech startuje na jihu Moravy hlavní část vinobraní. Letošní sklizeň začíná o tři týdny dříve než v loňském roce, podobně jako v blízkých vinařských regionech, například v Maďarsku nebo na Slovensku. Vinobraní bude letos výrazně komplikované především kvůli nerovnoměrnému dozrávání hroznů způsobenému nepříznivými klimatickými podmínkami během roku.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Na jižní Moravě začala s předstihem hlavní část sklizně.

Článek

I když škody způsobené především mrazy byly na různých místech rozdílné, důvod k radosti většina z vinařů mít nebude. Následkem pomrznutí se na vinicích nyní objevují hrozny ve dvojí kvalitě. Zatímco část hroznů nepoškozená mrazem dozrává v dřívějším termínu, zasažené hrozny dozrávají později.

„Odhadujeme škody zhruba celkem na deseti hektarech. Zvláště u modrých odrůd. Tam, kde jsme sklízeli čtyři tuny merlotu, budeme rádi za jedinou tunu, podobně je to u rulandského. A co nám nevzaly mrazy, to dokončí špačci. Stačí se zajet podívat nad rybník Nesyt, jsou jich mraky,“ uvedl příklad vinař Tomáš Vican, který na rodinném vinařství hospodaří na 45 hektarech.

„Letos je velkou výzvou správně načasovat sklizeň, abychom zvládli sklidit maximum hroznů ve správné fázi dozrávání,“ uvedl ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia sekt hospodařící na jihu Moravy Libor Výleta.

Vinná réva zasažená mrazem znovu obráží. Kvalita hroznů by mohla být lepší

Domácí

„Dubnové mrazy, které zasáhly především česká vinařství, poničily vinohrady zhruba z třiceti procent, byť některé znovu obrazily. Průměrná sklizeň se dá očekávat o zhruba patnáct procent menší oproti dlouhodobému průměru,“ uvedl prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Srážek bylo moc

Kromě problémů s mrazem se vinaři letos potýkali s nadměrným množství srážek, což vedlo k vyšší vlhkosti a zvýšenému tlaku na houbové choroby a plísně. „Hrozny, které se podařilo ochránit, jsou ve velmi dobré kvalitě. Vypadá to, že i počasí během sklizně nám bude přát. Celkový výnos ale bude nižší než v jiných klimaticky příznivějších letech,“ dodal Výleta.

Zahájení vinobraní již v srpnu, tedy přibližně tři týdny před standartním termínem, se podobá situaci v extrémně teplém roce 2018.

„U nás vypadá letošní sklizeň slibně, momentálně už sklízíme odrůdy, jako je Muškát Moravský a Müller Thurgau. Dokud ale hrozny nejsou ve sklepě, může se stát cokoliv,“ uvedl Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy.

Příznivé je, že díky brzkému termínu sklizně budou mít vinaři více času na zpracování a přípravu tradičních svatomartinských vín, která se uvádějí do prodeje jedenáctého listopadu.

Při sklizni hroznů na Moravě pomáhají ve vinohradech kombajny

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám