Hlavní obsah

Na platy o 8 procent více nepůjde. Středula to špatně pochopil, tvrdí ministerstvo

Aktualizováno

Počátkem měsíce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tripartitě podle šéfa odborů Josefa Středuly sliboval, že na výdělky zaměstnanců státu půjde od ledna o osm procent více peněz než letos. Nepůjde. S výjimkou učitelů se veřejná sféra dočká zvýšení jen o pět procent. Novinkám to v pátek potvrdilo ministerstvo financí. Následně se ozvalo, že Stanjura navýšení prostředků o osm procent, jak tvrdí odbory, neslíbil, že se Středula musel splést.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Zasedání tripartity ve Strakově akademii. Na snímku Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura

Článek

„Celkový objem prostředků na navýšení platů bude v příštím roce vyšší o sedm procent pro učitele a o pět procent pro zbytek státních zaměstnanců,“ sdělila mluvčí resortu Gabriela Krušinová.

Toto navýšení bude podle ní v návrhu státního rozpočtu na příští rok, který bude ve středu schvalovat vláda. „Poté to bude samozřejmě rozepsáno do jednotlivých kapitol,“ dodala.

O tom, jaké procento z navýšení půjde v jednotlivých kapitolách do tarifních nebo nadtarifních složek platu, se bude ještě jednat. „Může se o tom rozhodnout poté, co bude státní rozpočet schválen,“ upozornila mluvčí.

Vláda chystá povodňové dluhopisy

Ekonomika

Jak konkrétně se prostředky rozdělí, tak může být jasné až za několik týdnů. Každopádně se ale nejspíš bude muset změnit záměr ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který předminulý týden avizoval, že bude chtít více přidat zaměstnancům s nižšími příjmy a méně těm s vyššími. Na dotaz, zda s tímto návrhem už přišel, v pátek vedení jeho resortu neodpovědělo.

„Už teď je jasné, že ve všech resortech bude základní navýšení platových prostředků o pět procent. U učitelů bude sedmiprocentní, což vyplývá ze zákonných závazků,“ konstatoval ve čtvrtek také ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

To, že objem platových prostředků od ledna stoupne o pět procent rovněž policistům a hasičům, potvrdil už dříve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zvýšení objemu financí na platy ve veřejném sektoru o dříve přislíbených osm procent by podle Středuly v absolutních částkách znamenalo růst o více než 24 miliard korun. Nakonec však zřejmě půjde o částku nižší.

Odbory původně požadovaly navýšení o deset procent do tarifních platů, možnost jednání poté utnuly povodně.

Už dříve zkrachovaly snahy vymoci pro státní zaměstnance přidání na platech už od září. Vláda se bránila tím, že v rozpočtové rezervě nejsou peníze, a když odborářům nabídla, ať vezmou buď přidání o tři, respektive pět procent pro vybrané skupiny pracovníků, anebo nechají být, dohoda spadla pod stůl.

Středula to špatně pochopil, říká Stanjurova mluvčí

Ministři poté slibovali pět procent navrch od Nového roku, ale Stanjura pak měl na tripartitě 4. září slíbit víc, což nepopřel.

Nyní ale Stanjurova mluvčí Michaela Lagronová rozhodně popírá, že by příslib navýšení objemu peněz na platy o osm procent od ministra padl.

„Ministr Stanjura Josefu Středulovi nic takového neřekl, neslíbil, chcete-li. Pan Středula to zřejmě musel špatně pochopit,“ napsala v pátek večer Novinkám.

„Již na konci srpna jsme oficiálně informovali v tiskové zprávě k návrhu státního rozpočtu na rok 2025, že objem peněz na platy učitelů bude od ledna 2025 navržen o sedm procent vyšší, u ostatních státních zaměstnanců pak o pět procent vyšší. Pátého září jsme tuto informaci znovu potvrzovali v dalším vyjádření, nehledě na mnoho veřejných vyjádření ministra financi od 31. srpna,“ dodala Lagronová s tím, že na stanovisku ministra z konce srpna se od té doby nic nezměnilo.

Podle Středuly to ale tak není. „Řekl (Stanjura) sedm, sedm a půl. Potom řekl, že to je vlastně osm procent,“ řekl v pátek k dění na zářijové tripartitě, kde s ministry a zástupci firem jednal o platech, šéf odborů.

Česká televize večer po tripartitě uvedla, že jí Stanjura potvrdil, že rozpočet od ledna počítá s růstem objemu prostředků na platy ve veřejném sektoru přes sedm procent.

Kuchařky, školníci i školní psychologové si polepší jen o pět procent, řekl Bek

Domácí

Středula doufá, že dohoda o platech bude hotová, než vláda ve středu schválí návrh státního rozpočtu. „Očekávám, že premiér Fiala se v co nejkratší době ozve, abychom k tomu zasedli,“ řekl Novinkám.

„Obzvláště ve světle posledních povodňových událostí je zřejmé, že zaměstnanci státu odvádějí obrovský kus práce a je správné to ocenit nejenom ad hoc odměnami, ale i důstojným navýšením platů,“ dodal Středula s tím, že odbory trvají na tom, aby všechno navýšení šlo do tarifů.

Reakci odborů v případě, že navýšení bude nižší, nechtěl předjímat. Část odborů zůstává ve stávkové pohotovosti.

Vláda kvůli povodním počítá nově se schodkem rozpočtu pro příští rok ve výši 240 miliard korun, když o třicet miliard na 282 miliard hodlá novelou prohloubit už letošní deficit.

Středula: K vyrovnaným rozpočtům se nejde jen proškrtat

Ekonomika

Výběr článků

Načítám