Hlavní obsah

Stanjura: V Liberty je možné zachovat podstatnou část pracovních míst

V druhovýrobě Liberty Ostrava je možné zachovat velké množství pracovních míst. Po jednání s představiteli společnosti Moravia Steel, která má zájem o některé provozy ostravské huti, to ve čtvrtek uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Pavel Karban

Liberty Ostrava

Článek

„Dnes jsme slyšeli velmi konkrétní plán, jak by se mohlo postupovat v příštích dnech a týdnech. Existují reálné plány na zachování podstatné části pracovních míst v druhovýrobě,“ řekl Stanjura.

Od letošního června je společnost v úpadku. V úterý oznámila, že chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborů by mohlo přijít o práci až 2600 z celkových pěti tisíc zaměstnanců.

Moravia Steel minulý týden projevila zájem o provozování části provozů druhovýroby, konkrétně rourovny v Liberty, která je v insolvenci.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že jeho zájem je modernizace a dekarbonizace českého průmyslu. „Máme s Třineckými železárnami memorandum o porozumění. Dnes jsme se bavili o konkrétních konturách strategického výhledu, do kterého by se dala zapojit do jisté míry i společnost Liberty. Nic to nemění na tom, že probíhá insolvenční řízení, ale budeme pokračovat ve snaze ochránit zájmy zaměstnanců a pohledávek, které tam český stát má,“ prohlásil. Třinecké železárny patří do skupiny Moravia Steel.

Zastavte tunelování Liberty Ostrava, vyzývají odbory

Domácí

„Budu upřednostňovat strategické řešení, které nabídne perspektivu jak zaměstnancům, tak i českému průmyslu v tom smyslu, že budeme v Česku vyrábět nadále kvalitní a do budoucna zelenou ocel,“ dodal Síkela.

Stát o vstupu neuvažuje

Při příchodu na jednání o budoucnosti společnosti řekl Síkela, že stát neuvažuje o vstupu do Liberty Ostrava. „To není něco, o čem bychom v tuto chvíli uvažovali, já si nemyslím, že by stát měl vyrábět ocel nebo trubky,“ uvedl ministr. Podle něj je cílem státu zajistit zachování co největší části výroby a co nejvíce zaměstnanců.

Od července 2019 je někdejší Nová huť součástí skupiny Liberty Steel britského podnikatele Sanjeeva Gupty a nese název Liberty Ostrava. Do rukou současného majitele přešla jako součást kompenzačního balíčku poté, co její vlastník ArcelorMittal koupil italskou ocelárnu Ilva, čtvrtou největší ocelářskou skupinu v Evropě. Obchod schválila Evropská komise, ovšem s podmínkami, mimo jiné prodejem některých společností.

Rourovna v Liberty je největším výrobcem trubek v České republice, jejím nosným programem jsou válcované bezešvé trubky, včetně těch určených pro těžbu ropy a petrochemický průmysl. Další závod, ocelárna, je největším výrobcem oceli v ČR, jeho roční kapacita přesahuje tři miliony tun.

Většina provozů stojí

Liberty Ostrava patří mezi největší firmy Moravskoslezského kraje, od loňského podzimu je ale ve vážných problémech. Většina provozů stojí od loňského prosince, kdy jí společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií kvůli neuhrazeným pohledávkám.

Už loni na jaře společnost oznámila, že dočasně pozastavuje výrobu některých výrobků, po kterých je malá nebo nulová poptávka. Dál měla vyrábět například středojemná válcovna či provoz silničních svodidel.

Základem fungování Liberty Ostrava jsou koksovna a vysoké pece, které ale huť už déle než půl roku udržuje v takzvaném teplém útlumu. Koksovna je největším provozem svého druhu v České republice s roční kapacitou 1,5 milionu tun koksu, kromě toho vyrábí i chemické produkty. Vysoké pece měla Liberty původně čtyři, ještě loni fungovaly dvě s roční kapacitou dvou milionů tun surového železa, nyní podnik udržuje vysokou pec jedinou.

Ostravská huť Liberty se chystá propustit až 2600 lidí

Ekonomika

Výběr článků

Načítám