Hlavní obsah

Stanjura nezvykle tají rozpočet. Není důvod, zlobí se svorně Kalousek i Schillerová

První návrh státního rozpočtu na příští rok, který podle zákona musí být vždy hotový do konce června, už sice ministerstvo financí odeslalo ostatním resortům, jeho podobu ale zatím proti zaběhlým zvyklostem teď zveřejňovat nechce. Učiní tak podle šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) až na konci srpna. Stanjuru za to už ostře kritizovali bývalí ministři financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová z opozičního hnutí ANO.

Foto: psp.cz

Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová

Článek

Jednotlivá ministerstva se k návrhu vyjádří do konce července, finální návrh poté ministerstvo financí zveřejní do konce srpna, napsal na síti X Stanjura.

Resort financí podle zákona musí první návrh rozpočtových kapitol rozeslat ostatním ministerstvům do konce června, v minulosti ho ale obvykle i zveřejňovalo. „Do konce srpna ministerstvo financí zveřejní finální návrh rozpočtu 2025 a odešle ho vládě. Jeho příprava probíhá standardně a v souladu se zákonem,“ zdůraznil Stanjura.

Porušení zvyklostí

Schillerová ho ale za zvolený postup sepsula. „Jsme svědky hrubého porušení všech zvyklostí,“ řekla ve Sněmovně novinářům. Tajení prvního návrhu je podle ní novinkou a doslova „atentátem na rozpočtovou transparentnost“. „Narušuje důvěru ve vládu a otevírá otázky, co vláda tají,“ podotkla. Kabinet podle ní nemůže svévolně rozhodovat, jaké informace veřejnosti sdělí, a přípravu rozpočtu přesunout do tajného režimu.

Schodek rozpočtu v pololetí klesl na 178 miliard. Výběr daní je vyšší, než se čekalo

Ekonomika

Stanjura se vůči slovům Schillerové ohradil. „Proč nechci rozpočet zveřejnit dřív, než musím? Kvůli takovým jako jste vy, která se škodolibě třese na každou šanci vystrašit co nejvíc lidí, na co určitě nebudou peníze. Naše vláda raději rozpočet projedná interně a shodne se na něm jako celek. Bez PR divadel, kdy si k vám chodili ministři s kloboukem a vy jste vždy senzačně vytáhla nějakou tu miliardu ze šuplíku,“ prohlásil.

Připomněl, že při předchozí vládě hnutí ANO přicházeli v letních měsících jednotliví ministři na ministerstvo financí jednat o úpravě rozpočtu svých kapitol. Současný kabinet od toho upustil, rozpočet projednává celá vláda kolektivně. Stanjura už dříve uvedl, že jednotliví ministři musí zdůvodnit své rozpočtové požadavky a vysvětlit, z jakého zdroje je možné případné zvýšení výdajů pokrýt.

„Proč jsou letos tyto údaje utajovány, když byly v minulosti vždy veřejné a celý proces byl transparentní?“ divil se na síti X další ze Stanjurových předchůdců Kalousek.

Dodal, že rozepsat rozpočtové limity k 30. červnu je zákonná povinnost a vláda na jejich utajování nemá nárok. „Stát může utajovat před veřejností jen to, co utajovat musí. Neexistuje důvod, proč tyto údaje tajit a v minulosti je také nikdo netajil,“ notoval si nezvykle se Schillerovou exministr.

Změna strategie

Podle rozpočtové strategie zveřejněné v dubnu by příští rok měl rozpočtový schodek klesnout na 235 miliard korun z letošních plánovaných 252 miliard. Loňský deficit 288,5 miliardy korun byl čtvrtý nejhlubší od vzniku Česka. Ve větším schodku skončily státní finance pouze v letech 2020 až 2022.

Podle mluvčí Petry Vodstrčilové příprava státního rozpočtu pro příští rok probíhá „standardně a plně v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech“. Východiskem je vládou schválená Rozpočtová strategie na roky 2025-2027 , která stanovila limity pro rozpočtové výdaje a deficity,“ řekla Vodstrčilová Novinkám.

Zopakovala, že vláda zcela změnila přístup k sestavování státního rozpočtu v tom směru, že o rozpočtu a prioritách jednotlivých resortů bude rozhodovat kabinet jako celek. „Nikoliv, jak jsme byli svědky v minulosti, na základě bilaterálních jednání ministra financí s ostatními členy kabinetu,“ podotkla.

„Celkově tedy jde o změnu strategie, která zvýší transparentnost rozpočtových vyjednávání uvnitř kabinetu, protože každý ministr bude muset před svými kolegy na vládě obhájit své priority na nadcházející rok,“ uvedla mluvčí.

Obrana chce navíc devět miliard, Stanjura není proti

Domácí

Argumentovala pak také tím, že první návrh rozpočtu z června ještě nezahrnuje definitivní odhad rozpočtových příjmů. „Ty se upřesňují až na základě srpnové makroekonomické predikce ministerstva financí. Definitivní návrh rozpočtu pro jednání vlády, který ministerstvo odevzdává na konci srpna, už pochopitelně zahrnuje aktualizovaný odhad celkových rozpočtových příjmů, a dává tedy i jasný manévrovací prostor pro politická jednání o výdajích jednotlivých kapitol,“ dodala Vodstrčilová.

Finální návrh musí být do konce srpna

Mluvčí Národní rozpočtové rady Tereza Sura uvedla, že změna v postupu ministerstva souvisí se změnou zákona o rozpočtových pravidlech v jeho § 8b, který nově nevyžaduje, aby ministerstvo financí předkládalo vládě do 31. května návrh celkových výdajů rozpočtových kapitol a fondů, a aby jej vláda do 20. června schválila. „Zůstává jediný klíčový termín a to 31. srpna jako nejzazší termín k předložení finálního návrhu rozpočtu vládě,“ sdělila Novinkám.

„Tato úprava byla schválena v konsolidačním balíčku a nejsme si vědomi, že by kdokoli v Poslanecké sněmovně podával pozměňovací návrh vůči této změně, nebo proti ní protestoval. Ministerstvo je nadále povinno do konce června předat jednotlivým kapitolám stropy jejich výdajů a další závazné ukazatele, a to se podle našich informací stalo,“ dodala Sura.

Jednotlivá ministerstva tedy vědí, kolik pro ně ministerstvo financí plánuje vyčlenit prostředků na příští rok. V tomto byl podle názoru rozpočtové rady zákon dodržen. „Fakticky se jen přesouvá těžiště veřejné debaty o rozpočtu z června a července do srpna. Jestli to pomůže přípravě lepšího rozpočtu, neumíme zatím posoudit, protože tento časový režim zkouší Česko poprvé,“ konstatovala Sura.

Zároveň ale upozornila, že změnou přístupu ve schvalování rozpočtu vznikne mnohem větší časový tlak na konci prázdnin, a roste váha srpnové makroekonomické predikce ministerstva financí a predikce příjmů veřejných rozpočtů. „Ty budou o to důležitějším základem rozpočtu na následující rok. Tuto dynamiku budeme bedlivě sledovat a případně komentovat,“ avizovala mluvčí rozpočtové rady.

Bek: Slabý rozpočet pro školství by STAN nepodpořil

Domácí

Výběr článků

Načítám