Hlavní obsah

Stanjura lže, jako když tiskne, opřel se do ministra Kalousek kvůli schodku

Bývalý a současný ministr financí se přou na téma rozpočtu a snižování zadlužení Česka. Exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) obvinil současného šéfa státní pokladny Zbyňka Stanjuru (ODS) ze lži a popírání dřívějších vládních slibů.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Profesionálně, ale především lidsky mě mrzí, že ministr Stanjura lže, jako když tiskne. Cíl vlády snižovat strukturální deficit tempem jednoho procenta hrubého domácího produktu ročně zazněl v loňském roce mnohokrát, především od premiéra Fialy, a je to snadno dohledatelné,“ uvedl na síti X Kalousek.

Premiér skutečně například loni v březnu podle serveru Seznam Zprávy uváděl, že vláda chce snižovat strukturální deficit o procento HDP, tedy zhruba o 70 až 80 miliard korun ročně.

„Žádný takový slib nezazněl. Bavili jsme se o výdajích, že budeme výdaje snižovat například o jedno procento HDP,“ popřel to nyní Stanjura v televizi Nova.

Stanjura nezvykle tají rozpočet. Není důvod, zlobí se svorně Kalousek i Schillerová

Ekonomika

Rozpočet pro letošní rok je naplánovaný se schodkem 252 miliard korun, pro ten příští očekává ministerstvo financí jeho snížení na 235 miliard. U samotného schodku se tedy jedná o snížení pouze o 17 miliard korun.

Ještě v červnovém rozhovoru pro Právo Stanjura potvrzoval, že schodek má být snížen o 17 miliard a Fialův slib snížit strukturální deficit o procento HDP je tudíž nereálný. Ministr ještě upřesnil, že vláda uzákonila snižování strukturálního salda o půl procentního bodu ročně. To, že se ještě loni na jaře mluvilo o celém procentu, však nezpochybnil.

„ODS by takový slib ráda prosadila, ale jsme političtí realisté,“ řekl k tomu Stanjura.

Ministerstvo financí zatím návrh rozpočtu na příští rok tají a chce ho zveřejnit až během srpna. Mezitím ministři přicházejí za šéfem státní kasy s požadavky, kde všude potřebují přidat miliardy.

Výdaje, anebo celek?

Daniel Bárta z Národní rozpočtové rady nechtěl přestřelku mezi oběma ministry komentovat. „My už moc nereagujeme na to, co politici slibují nebo říkají, ale pracujeme s postupně zveřejňovanými čísly,“ řekl Právu.

Podle něj Stanjura mohl narážet na to, že v rámci zadlužení jsou nastavené výdajové rámce, a proto mluvil o výdajích. „Je to celé strašně složité. Ať bude říkat Stanjura cokoli, tak bude mít ze svého pohledu pravdu, pan Kalousek ze svého pohledu také. Je to mezi nimi politické. Do toho já odborně zasahovat nebudu, abych rozsoudil, kdo lže či nelže,“ dodal Bárta.

„Z našeho pohledu je důležité, že udržitelné tempo konsolidace je nastavené,“ poznamenal analytik. „I když samozřejmě je k diskusi, zda je to hodně, nebo málo,“ uzavřel.

Podle Dominika Stroukala z Národní ekonomické rady vlády Česko dluh čili deficit snižuje. „V minulosti ale byla vládní prohlášení mnohem ambicióznější. Člověk nemusí být politolog, aby tušil, že čím blíže budou volby, tím hůř se konsoliduje, takže proto jak ekonomická rada vlády, tak rozpočtová rada opakovaně volají po tom, abychom v konsolidaci neusnuli na vavřínech,“ sdělil Stroukal.

Strukturální deficit a schodek rozpočtu nejsou totéž, v politických debatách se ale termíny mísí. Strukturální je deficit očištěný o vliv hospodářského cyklu. Jde tedy o jakýsi „ryzí“ odhad.

„Osobně bych uvítal, aby schodek státního rozpočtu na rok 2025 byl plánován nižší. Předpokládal jsem, v souladu s předchozími slovy ministra Stanjury, že schodek meziročně poklesne o procento HDP. Na druhou stranu však slyším požadavky některých koaličních ministrů na navýšení objemu peněz pro jejich kapitoly, proto je a bude cíl ministra Stanjury co nejvíce splnit požadavky všech, náročný,“ komentoval v posledních dnech pro server Echo24 například ekonomický expert KDU-ČSL Michael Kohajda.

Státní dluh razantně roste. Na každého Čecha připadá 295 tisíc

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám