Hlavní obsah

Stanjura: Aby to mělo smysl, měl by si investor k Liberty přibrat i Tameh

Ostrava

Investor, který bude chtít odkoupit huť Liberty Ostrava, jež je od pátku v úpadku, by měl současně získat i jejího někdejšího dodavatele energií, společnost Tameh Czech. Té soud před zhruba dvěma měsíci povolil reorganizaci.

Foto: Pavel Karban

Ministři financí a průmyslu a obchodu Zbyněk Stanjura (vlevo) a Jozef Síkela v Ostravě

Článek

V Ostravě se na tom shodli ministři financí a průmyslu a obchodu Zbyněk Stanjura (ODS) a Jozef Síkela (STAN). „Všichni odborníci říkají, že aby to mělo smysl, tak se to musí vyřešit dohromady,“ sdělil Stanjura, „oddělení energetické části od ocelárny, respektive huti byl základ budoucích problémů.“

Poukázal tak na rok 2019, kdy skupina Liberty odkoupila do společnosti ArcelorMittal huť, zatímco Tameh, který byl s hutí propojen ekonomicky, provozně i technologicky, se stal majetkem společné firmy skupiny ArcelorMittal a holdingu Tauron.

„To není názor ministrů, říkají to všichni experti, kteří tomu průmyslovému odvětví rozumí. Proto předpokládám, že pokud by někdo, a my bychom byli moc rádi, do huti investoval, tak by musel vyřešit ten problém a nějak ten majetek zcelit,“ nastínil ministr financí.

Náhradu mzdy od státu žádají stovky zaměstnanců Liberty Ostrava, ve frontách čekají hodiny

Domácí

Síkela s vládním kolegou souhlasil a současně varoval před přehnaným optimismem. „Vstup do Liberty za dané situace je pro budoucího investora velkým rizikem,“ uvedl a dodal, že budoucnost hutě by měla být taková, aby v ní byla výroba zachována a současně v ní došlo k transformaci ve smyslu nových trendů a zelené dekarbonizované oceli.

„Což bude do budoucna znamenat investiční náklady. O to těžší může být nového investora přilákat. Ale pokud ta šance bude, uděláme pro to všechno, protože to považujeme za lepší variantu, než pokud se to rozkouskuje a spekulativně rozprodá,“ ujistil ministr průmyslu a obchodu.

O půjčku si řeklo téměř 300 hutníků

Liberty Ostrava má potíže platit závazky delší dobu. Od prosince, kdy jí Tameh zastavil kvůli nesplaceným fakturám za 2 miliardy korun dodávky energií, většina jejích provozů stojí a většina zaměstnanců je doma. Do práce aktuálně chodí z 5100 zhruba 1500 zaměstnanců. Huť na sebe minulý čtvrtek podala insolvenční návrh a oznámila, že je v platební neschopnosti. Nevyplatila už ani lidem mzdy za květen, ti tak o ně mohou od pondělí žádat stát. Dostat mohou maximálně 65 011 korun.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava žádají ve školicím středisku huti o vyplacení náhradní mzdy od státu i bezúročnou půjčku od Moravskoslezského kraje.

Pomoc nabídl hutníkům i Moravskoslezský kraj. Připravil pro ně program jednorázových bezúročných půjček. Požádat o 25 tisíc korun, které mají pomoci překlenout dobu, než dorazí výplata od státu, může každý zaměstnanec Liberty Ostrava s trvalým bydlištěm v regionu.

Během úterý a středy požádalo hejtmanství o pomoc 281 lidí. Krajští radní schválili půjčku všem až na tři. „Jednalo se o cizince,“ zdůvodnila odmítnutí mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová a upozornila, že podmínkou pro odeslání peněz na účty žadatelů je, aby si osobně vyzvedli žádost, která je současně i smlouvou, podepsanou ze strany hejtmanství. „Vyzvednou je na stejném místě, kde žádost podávali, tedy ve školicím středisku,“ doplnila a potvrdila, že až po osobním převzetí smlouvy vydá krajský úřad příkaz k úhradě.

Soud poslal Liberty Ostrava do úpadku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám