Hlavní obsah

Sporný návrh na důchody pro náročné profese štěpí poslance, odložili projednávání reformy

Aktualizováno

Poslanci zasedající v sociálním výboru ve středu přerušili jednání o pozměňovacích návrzích k důchodové reformě. Důvodem je sporný návrh poslanců Jana Jakoba (TOP 09) a Marka Bendy (ODS), kteří navrhli výrazně omezit počet lidí z náročných profesí s nárokem na předčasné penze bez zkrácení.

Foto: Profimedia.cz

Mezi předkladatele sporného pozměňovacího návrhu patří předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Článek

Odložení proběhlo na podnět předsedy sociálního výboru Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), ale prosadili si ho opoziční poslanci a poslankyně. Vadilo jim totiž, že koaliční zákonodárci návrh předložili deset minut před ukončením druhého čtení na plénu Sněmovny, aniž se opozice stačila vyjádřit. Sociální výbor je v rámci Sněmovny garančním výborem.

„Nedali jste nám možnost o tom ani jednat. Je to ostuda,“ dožadovala se odložení poslankyně za ANO Jana Pastuchová.

Sporná důchodová reforma jde do třetího čtení. ANO nevylučuje Ústavní soud

Domácí

„Já jsem své pozměňovací návrhy zcela transparentně načetla už před druhým čtením na výboru. To samé bych očekávala od koalice, že bude mít všechno prodiskutované a bude tam uvedeno, co chtějí,“ dodala Lucie Šafránková (SPD).

Lidé s rizikovou prací by podle vládní předlohy mohli chodit do důchodu až o pět let dříve podle počtu odpracovaných směn. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší sociální odvody.

Vládní návrh původně počítal s tím, že by se to dotklo profesí, které jsou ve čtvrté rizikové skupině a v části třetí skupiny. Tedy v těch nejrizikovějších a nejnamáhavějších povoláních. Takových lidí je asi 120 tisíc. Pozměňovacím návrhem by se to ale omezilo pouze na čtvrtou skupinu, v níž je jen 15 tisíc osob.

Poslanci na výboru toto omezení většinou kritizovali s tím, že situace bude pro řadu lidí neúnosná, když zároveň reforma prodlouží důchodový věk ze 65 až na 67 let.

Piráti se vzpírají

„Potřebujeme nějaké změny v důchodech, protože budou dva pracující na jednoho seniora. Ale ta změna, kterou provedly na poslední chvíli ODS a TOP 09 u předčasných profesí, mi připadá nepřiměřená. Stávající definice se opírá o zdravotní indikátory, pro ty lidi by zvyšování odchodu pro věk do důchodu bylo neúnosné,“ kritizovala Olga Richterová (piráti).

„Bude-li tento návrh přijat, za piráty nemůžeme hlasovat pro celou reformu,“ dodala.

Výhrady má i hnutí STAN. Jeho poslanec Viktor Vojtko řekl, že omezení má sice logiku kvůli zpomalení růstu důchodového věku, ale řešením není vyškrtnutí celé skupiny pracovníků.

Proti pozměňovacímu návrhu jsou i další koaliční poslanci. „Budu mluvit více jako lékař než jako politik. Nemluvím za vládní koalici. Ani já nesouhlasím se snížením počtu náročných profesí. V některých je ta náročnost enormní, a pokud to zúžíme, tak se o ty lidi budeme stejně muset postarat, protože nám spadnou do invalidních důchodů,“ konstatoval Kaňkovský.

Jakob s Bendou změnu v návrhu písemně odůvodnili tím, že je napřed potřeba vyhodnotit finanční dopady nekrácených předčasných důchodů. „A až poté případně přistoupit k další úpravě okruhu osob, kterých by se týkalo snižování důchodového věku,“ uvedli.

Projednávání pozměňovacích návrhů, jichž je celkem 32, sociální výbor sice odložil na neurčito, ale sejde ještě před závěrečným čtením důchodové reformy ve Sněmovně. To by mělo proběhnout pravděpodobně v listopadu.

Jurečka: Důchodový věk se ustálí na 67 letech

Ekonomika

Výběr článků

Načítám