Hlavní obsah

Spoření přes investice? Vlajková loď třetího důchodového pilíře zatím daleko nedoplula

Vláda by ráda v rámci změn ve třetím důchodovém pilíři lidi motivovala k tomu, aby aktivně investovali a na stáří se kromě klasického spoření zajišťovali i touto cestou. Od letoška tak mohou banky a investiční společnosti nabízet dlouhodobý investiční produkt, zkráceně DIP, za který člověk získá daňovou úlevu. Klienti však zatím o něj velký zájem nemají, sdělili Novinkám zástupci bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavním úskalím je to, že přes dvě třetiny Čechů ani nevědí, co DIP vlastně je, vyplývá z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro investiční platformu Fondee.

V rámci DIP klient může investovat do akcií, dluhopisů, podílových fondů, spořicích či termínovaných účtů. Je to nová možnost zajišťování se na stáří s nárokem na daňové úlevy, přičemž jednotlivé produkty lze kombinovat.

Od základu daně půjde odečíst až 48 tisíc korun ročně. Na DIP, podobně jako na životní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření, může také přispívat zaměstnavatel, a to až do 50 tisíc korun ročně v součtu všech tří produktů.

Češi letos utratili za kryptoměny miliardy

Internet a PC

„Doposud je poptávka malá. Zájem deklarovalo pouze 15 procent klientů. Důvodem může být menší informovanost veřejnosti. K posílení povědomí proto plánujeme přímé oslovení v našich digitálních kanálech,“ řekl Novinkám mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Spoluzakladatel Fondee Jan Hlavsa míní, že o informační kampani by měl uvažovat i stát. Podle ministerstva financí to ale má být primárně záležitost poskytovatelů tohoto nového finančního produktu.

Poptávka po DIP časem postupně poroste, a tím bude vytvářen tlak i na zaměstnavatele, aby na něj přispívali svým zaměstnancům.
Petr Habáň, ministerstvo financí

„Do jaké míry budou přímo sami poskytovatelé DIP informovat své klienty o možnosti využití tohoto investičního nástroje, je čistě na dotčených subjektech,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Počet poskytovatelů nabízejících DIP podle něj pozvolna stoupá. „Jsme přesvědčeni, že poptávka po DIP časem postupně poroste, a tím bude vytvářen tlak i na zaměstnavatele, aby na něj přispívali svým zaměstnancům,“ řekl mluvčí.

Na daňovou výhodu je ještě čas

Upozornil, že pro získání daňové výhody stačí vložit až 48 tisíc korun do konce roku. „DIP tak lze zřídit třeba až v prosinci, a bude možné daňové zvýhodnění za rok 2024 čerpat v plné výši,“ podotkl Habáň.

Připomněl také, že zavedení DIP je jen součástí úprav v oblasti zajištění na stáří, mezi které patří také úprava státního příspěvku u důchodového spoření nebo daňová podpora pojištění dlouhodobé péče.

Podle Asociace pro kapitálový trh vložilo peníze do dlouhodobého investičního produktu za devět měsíců jeho nabízení nejméně 78 680 lidí.

„Dosavadní projevený zájem odráží klasickou nízkou informovanost rodin o možnostech, jak se zajistit na stáří,“ uvedl analytik Natlandu Petr Bartoň.

Zdůraznil, že pokud se Češi chtějí mít ve stáří lépe, musí na něj i více spořit. Doposud podle něj měli lidé výmluvu, neboť tradiční produkty spoření na důchod byly tak sešněrovány regulacemi, že v podstatě ani skutečný hodnotný výnos nabízet nemohly. „DIP je konečně něco, co nejenže poskytne daňovou výhodu, ale nabídne skutečné zhodnocení uspořených peněz,“ dodal Bartoň.

Investiční specialista FinGO Jiří Fajt upozornil na to, že u ČNB je už registrováno 34 poskytovatelů DIP, což je od začátku roku dvojnásobný nárůst. S tím postupně roste i informovanost klientů.

„Podmínky jsou standardní jako u jakýchkoliv jiných investic podobného typu. V našich podmínkách umíme nabídnou řešení se standardními vstupními poplatky, ale i zcela bez vstupních poplatků,“ řekl Novinkám analytik finanční skupiny Partners Marcel Vanduch.

Trumpovy akcie na burze prudce posílily

Ekonomika

Výběr článků

Načítám