Hlavní obsah

Spor o platy státních zaměstnanců: v rozpočtové rezervě jsou čtyři miliardy

Vláda má do konce měsíce rozhodnout, zda se 360 tisícům státních a veřejných zaměstnanců od září zvýší platy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a jeho úřad to odmítají s poukazem na stav rozpočtu a s tím, že v rozpočtové rezervě na to není dostatek peněz. Podle informací Novinek by v ní nyní mělo být 4,26 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Článek

Ze zákona má rezerva odpovídat nejméně 0,3 procenta výdajů státního rozpočtu na příslušný rok. Na letošek byla stanovena ve výši 11,84 miliardy. Kolik v ní přesně zbývá, nechtělo ministerstvo financí sdělit. Podle informací Novinek a Práva z ní již bylo uvolněno celkem 7,58 miliardy.

Vláda letos peníze využila například na paušální náhradu nákladů na ubytování uprchlíků, navýšení peněžních prostředků na financování nepedagogické práce ve školách a školských zařízeních v roce 2024 či na zajištění výplaty humanitární dávky nebo bezpečnostních opatření při mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě.

Vyprázdněností rezervy Stanjura zdůvodňuje, proč nelze v září zvýšit platy státních zaměstnanců. Nyní by v ní mělo být minimálně již zmíněných 4,26 miliardy Kč.

Využití rezervy - jež by mohla být během letoška i doplněna - je obecně jednou z možností, jak financovat navýšení platů. Druhou je, že by našly něco ve svých rezervách jednotlivé úřady.

Zářijové navýšení platů školníkům, uklízečkám v nemocnicích či úředníkům samospráv a ministerstev navrhl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přednesl dvě varianty s navýšením buď o sedm, nebo o deset procent. Z veřejných rozpočtů včetně obecních a krajských by tak bylo zapotřebí buď 4,57, nebo 6,53 miliardy korun. Z toho přímo ze státního rozpočtu by to bylo 2,72, respektive 3,88 miliardy Kč.

Stanjura se pře s Jurečkou o platy státních zaměstnanců

Ekonomika

Výběr článků

Načítám