Hlavní obsah

Špína i mrtvá myš na podlaze. Inspekce zavřela čtyřicet hospod, problémy měla i Billa

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za posledních deset týdnů uzavřela 40 restaurací, barů či pivnic a také několik prodejen potravin. Typickými důvody k uzavření provozovny bylo rozsáhlé a dlouhodobé zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu, nemožnost přístupu k teplé vodě a další prohřešky, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Sporák a pracovní plochy v Restauraci Blaník na Praze 10 trpěly dlouhodobě zaschlou špínou a mastnotou.

Článek

Mezi menšími provozy zavřeli inspektoři i prodejny řetězce Billa, a to v České Lípě v Děčínské ulici a v Neratovicích.

Foto: SZPI

Tristní hygienický stav kuchyňských zařízení v restauraci Pěna dní v Tišnově.

"V České Lípě se v blízkosti potravin ve skladu dělaly zednické práce, mohly ohrozit kvalitu nebo bezpečnost potravin, panovalo zde prašné prostředí. Proto jsme zakázali užívat sklad a část prodejny pro prodej nebalených potravin," uvedl Kopřiva.

Foto: SZPI

V Hostinci U Lípy v Lázních Toušeň při kontrole inspektoři zjistili výskyt myšího trusu a uhynulých myší.

V Neratovicích bylo velké množství prachu a prodejce nezajistil ochranu proti kontaminaci. "Rekonstrukce obchodu nebyla slučitelná s nároky na správné skladování potravin," sdělil Kopřiva.

Foto: SZPI

V provozovně Gyros Grill se v kuchyni pohybovali dva psi.

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek inspektoři na místě ukládají zákaz užívání prostor. "Zároveň nařizujeme, aby zjištěná pochybení provozovatel napravil. Pokud opatření splní, při opakované kontrole zákaz inspekce uvolní," doplnil Kopřiva.

Přehled provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor, inspekce průběžně zpřístupňuje spotřebitelům prostřednictvím nové sekce Provozovny na portálu Potraviny na pranýři.

Související témata:

Výběr článků

Načítám