Hlavní obsah

SpaceX nabídne akcie. Ocení je na rekordní hodnotu

SpaceX amerického miliardáře Elona Muska prodá v rámci nabídky odkupu investorům akcie společnosti za 112 dolarů za kus. To hodnotu vesmírného a satelitního start-upu přiblíží k hranici 210 miliard dolarů (4,9 bilionu Kč), což je více, než byla původní očekávání, uvedla ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo SpaceX v pozadí s fotkou Elona Muska

Článek

Druhý nejhodnotnější start-up na světě se rozhodl ocenit svou současnou nabídku – transakci, jež umožňuje zaměstnancům a zasvěceným osobám, jako jsou investoři, prodávat akcie – na vyšší hodnotu než 200 miliard dolarů, o které se uvnitř firmy diskutovalo minulý měsíc.

Důvodem je silná poptávka investorů, uvedl Bloomberg s odvoláním na anonymní osoby, které nejsou oprávněné vyjadřovat se k věci veřejně.

Poslední ocenění SpaceX proběhlo loni v prosinci, kdy se při odkupu akcií hodnota vyšplhala na 180 miliard dolarů.

SpaceX buduje obří síť špionážních satelitů pro tajné služby USA

Amerika

Nové ocenění je pro americkou soukromou společnost rekordní. Už nyní je podle tržní kapitalizace na stejné úrovni jako některé z největších veřejně obchodovaných společností na světě.

Ocenění výrobce a provozovatele znovupoužitelných raket a satelitní sítě Starlink je ale stále nižší než 268 miliard dolarů, kterými byla oceněna čínská ByteDance, mateřská společnost sociální sítě TikTok, dodal Bloomberg.

SpaceX poprvé dokončila testovací let lodě, s níž chce létat na Měsíc i na Mars

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám