Hlavní obsah

Křetínský nabídl víc za britskou poštu a tentokrát uspěl

Aktualizováno

Daniel Křetínský se může stát jediným vlastníkem britské pošty (Royal Mail) poté, co její dosavadní mateřská společnost International Distributions Services (IDS) ve středu oznámila, že odsouhlasila novou nabídku českého miliardáře. Ten chce za převzetí této společnosti zaplatit 3,57 miliardy liber (103,5 miliardy korun).

Foto: David W Cerny, Reuters

Český podnikatel Daniel Křetínský

Článek

Nabídku ocenila společnost IDS, která kromě Royal Mail vlastní také mezinárodní balíkovou síť GLS, na 370 pencí za akcii, uvedla agentura Reuters. Jde o vylepšenou nabídku, protože tu původní, která zněla na 320 pencí za akcii, IDS v dubnu odmítla.

„Představenstvo IDS vyjednalo rozsáhlý balíček,“ uvedl v prohlášení předseda IDS Keith Williams. „Součástí dohody o převzetí je povinnost Křetínského zachovat univerzální služby ,za jednu cenu všude‘, zachování zaměstnaneckých výhod a penzí a zajištění toho, aby sídlo i daňová rezidence Royal Mailu zůstaly ve Velké Británii,“ dodal.

„Rozsah závazků, které nabízíme společnosti a vládě Spojeného království, odráží, jak vážně bereme tuto odpovědnost ve prospěch zaměstnanců IDS, zástupců odborů a všech dalších zúčastněných stran,“ uvedl k dohodě český podnikatel.

Křetínský zruší v britské poště až 1000 pracovních míst, obávají se odbory

Ekonomika

Agentuře Reuters Křetínský řekl, že společnosti Royal Mail a GLS, doručovatel balíků a zásilek, který je rovněž součástí IDS, potřebují značné, téměř okamžité investice, aby si uhájily svůj podíl na trhu a vypořádaly se s měnícími se tržními trendy. Pro logistické společnosti je podle něj důležité, aby nepropásly vlnu zájmu o doručování zásilek na jiné adresy, než je místo bydliště objednávajícího, a je potřeba, aby byly připravené okamžitě investovat. Křetínský dodal, že se domnívá, že pokud skupina nebude správně reagovat na řešení doručování mimo domov, může to mít nepříznivý dopad na její podíl na trhu. A konkrétně v Británii by jakékoliv snížení podílu bylo fatální.

Proti plnému převzetí IDS Křetínským se stavěly odbory i někteří politici, a to zejména proto, že nevěděli, jaké má s poštou plány.

Britská ministryně pro podnikání a mezinárodní obchod Kemi Badenochová má podle zákona o národní bezpečnosti a investicích pravomoc dohodu o prodeji firmy přezkoumat a případně zablokovat. S Křetínským se podle médií zatím nesetkala. Ministr financí Jeremy Hunt uvedl, že jakákoli nabídka na převzetí britské pošty by podléhala běžnému přezkoumání kvůli národní bezpečnosti, ale v zásadě by se jí nebránil.

Dopisy nevydělávají, prim hrají balíky

Royal Mail se snaží transformovat na balíkovou firmu, protože objemy listovních zásilek v průběhu let prudce klesaly a podnik je ztrátový. IDS minulý týden oznámila, že za uplynulý finanční rok, což je do konce března 2024, snížila ztrátu před zdaněním na 75 milionů liber ze 110 milionů liber v předchozím roce.

Křetínský dosud vlastní zhruba čtvrtinový podíl v IDS. Ve Velké Británii, kde si vysloužil přezdívku „česká sfinga“, drží podíl také ve fotbalovém kubu West Ham United nebo v maloobchodním řetězci Sainsbury’s.

Německá Thyssenkrupp schválila prodej 20 procent Křetínského firmě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám