Hlavní obsah

Soud poslal Liberty Ostrava do úpadku

Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma v insolvenčním návrhu uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti převyšují pět miliard korun.

Foto: Pavel Karban

logo Liberty Ostrava

Článek

Huť nemá peníze na mzdy a zaměstnancům tak jejich náhradu bude minimálně po dobu tří měsíců vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce. Vláda chce najít pro Liberty Ostrava investora. Insolvenčním správcem soud určil pražskou společnost TP Insolvence.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, mají dva měsíce na to, aby tak učinili. Dosud jich pohledávky přihlásily zhruba tři desítky. Přezkumné jednání se bude konat 28. listopadu, schůze věřitelů o den později.

V prozatímním věřitelském výboru bude za zajištěné věřitele státní EGAP a banka Greensill, za nezajištěné věřitele pak Tameh Czech, rakouská firma Danieli a ostravská firma Reelgate.

„Došlo k tomu, co jsme očekávali. Teď aktuálně řešíme postavení zaměstnanců, aby překlenuli toto období, které je pro ně hodně nekomfortní a nepříjemné, a během následujících dnů budeme řešit, jaký to bude mít na ně další dopad,“ řekl Novinkám předseda odborové organizace OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina. Dodal, že s tím souvisí i současné vyjednávání o mzdové části dodatku kolektivní smlouvy.

Jsou zájemci o Liberty Ostrava. Vím o dvou, řekl Jurečka

Ekonomika

O úpadek požádala soud sama Liberty Ostrava, která minulý týden oznámila, že nemá ani na mzdy, a poslala se do insolvence. O současném rozhodnutí soudu už vedení Liberty Ostrava ví. „V tuto chvíli se k tomu ale nebudeme víc vyjadřovat,“ uvedl manažer komunikace v huti Ivo Štěrba. Odmítl ale, že by poté, co firma nevyplatila lidem mzdy a ti o ni mohou od pondělí žádat stát, zaznamenali hromadný úprk zaměstnanců z podniku. „Momentálně neevidujeme zvýšený počet odchodů. Věříme, že huť má ekonomický potenciál. Abychom překlenuli těžké období a než se vyřeší naše situace, doporučujeme zaměstnancům, aby využili nabízenou pomoc ze strany ministerstva práce a sociálních věcí, potažmo úřadu práce, a Moravskoslezského kraje, který poskytuje zaměstnancům bezúročnou půjčku,“ připojil Štěrba.

Největší věřitel huti, společnost Tameh Czech, která až do loňského prosince dodávala do Liberty Ostrava veškeré energie a jíž podnik dluží přes dvě miliardy korun, rozhodnutí soudu vítá.

„Protože se tím konečně otevírá cesta k řešení situace pod dohledem věřitelů a insolvenčního správce,“ odůvodnil mluvčí Tamehu Patrik Schober. Upozornil, že už na konci roku 2023 měla Liberty Ostrava podle jejich finančních výsledků na sebe podat bez zbytečného odkladu insolvenční návrh. „Bohužel Liberty tak promarnila více než půl roku, během něhož neplatí svým dodavatelům, a tisíce zaměstnanců jsou v nejistotě z dalšího vývoje,“ doplnil.

Liberty Ostrava má potíže platit závazky delší dobu. Od prosince, kdy jí Tameh zastavil kvůli nesplaceným fakturám ve výši přes dvě miliardy korun dodávky energií, většina jejích provozů stojí a většina zaměstnanců je doma. Do práce aktuálně chodí z 5100 zhruba 1500 zaměstnanců. Huť na sebe minulý čtvrtek podala insolvenční návrh a oznámila, že je v platební neschopnosti. Nevyplatila už ani lidem mzdy za květen, ti tak o ně mohou od pondělí žádat stát. Dostat mohou maximálně 65 011 korun.

Kde mě teď v šedesáti vezmou? Lidé ve frontě na náhradní mzdy dávali najevo zklamání z Liberty

Domácí

Pomoc nabídl hutníkům i Moravskoslezský kraj. Připravil pro ně program jednorázových bezúročných půjček. Požádat o 25 tisíc korun, které mají pomoci překlenout dobu, než dorazí výplata od státu, může každý zaměstnanec Liberty Ostrava s trvalým bydlištěm v regionu. Během úterý a středy požádalo hejtmanství o pomoc 281 lidí. Krajští radní pak všem kromě tří žadatelů, protože jsou cizinci, ve čtvrtek půjčku schválili.

Mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová upozornila, že podmínkou pro odeslání peněz na účty je, aby si žadatelé osobně vyzvedli žádost, která je současně i smlouvou podepsanou ze strany hejtmanství. „Vyzvednou je na stejném místě, kde žádost podávali, tedy ve školicím středisku,“ doplnila a potvrdila, že až po osobním převzetí smlouvy vydá krajský úřad příkaz k úhradě.

Zaměstnanci dceřiné firmy Liberty mají smůlu. Na peníze nárok nemají

Ekonomika

Výběr článků

Načítám