Článek
„Nechceme lidem kecat do života,“ oznámil ve středu na sociální síti X Výborný. „Seznam chráněných názvů masných produktů nebudeme v rámci vyhlášky nijak rozšiřovat, ať už jde o párek, řízek, nebo karbanátek,“ podotkl.
Podle něj jsou nynější pravidla dostatečná a lidé sami poznají, že sójový párek je ze sóji, a ne z masa. „Věřím, že zákazník je svéprávný a ví, co kupuje. Opravdu nemám ambici lidi vychovávat,“ sdělil ministr.
„Současně věřím výrobcům, že budou férově své produkty označovat tak, aby každý zákazník jasně věděl, co kupuje,“ konstatoval.
Po tuzemském rumu mohou zmizet i kapustové karbanátky a houbové řízky
Výborný už několik dnů nazpět tvrdil, že mu jde o zachování zdravého rozumu. Ještě začátkem prosince se ale k návrhům svých úředníků vyjadřoval poněkud jinak a omezení u využívání masných názvů vítal.
„Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu,“ uváděl v tiskové zprávě.
Novela vyhlášky, se kterou ministerstvo přišlo, měla mimo jiné jasně definovat, jak mají vypadat potraviny jako burger, klobása, párek, řízek, karbanátek a další. Společným jmenovatelem těchto definic byl obsah masa. Používat názvy pro rostlinné výrobky by tak už podle původního znění nebylo možné.
Resort argumentoval, že může docházet k matení, či dokonce klamání spotřebitele – někteří z nich by mohli zaměnit živočišné a rostlinné produkty.
Vyhláška měla reagovat i na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, který řešil spor francouzských zpracovatelů masa a výrobců rostlinných alternativ. Ten se týkal užívání názvů jako veganská klobása. Soud potvrdil, že členské státy mohou přizpůsobit legislativu svým potřebám, pokud tím zajistí transparentnost a lepší informovanost spotřebitelů.
Kritika zněla i z Úřadu vlády
Pak se ale na ministerstvo vyvalila kritika. Část spotřebitelů měla pocit, že z nich někdo dělá hlupáky a úřad řeší nicotnosti. Výrobci a podporovatelé rostlinné stravy zase protestovali, že je to znevýhodní na zahraničním trhu a spotřebitelé teprve budou zmatení, až se názvy změní.
Z ankety Novinek, které se zúčastnilo přes 25 tisíc čtenářů, vyplynulo, že bezmála 92 procent z nich názvy jako karbanátek, hamburger či párek u rostlinných výrobků za matoucí nepovažuje.
Navrhovaný zákaz zažitých názvů se nelíbil ani Úřadu vlády, Hospodářské komoře či Svazu obchodu a cestovního ruchu.
„Návrh vyhlášky napsali producenti masných výrobků sobě na míru a úředníci ministerstva zemědělství jejich návrh převzali, aniž by zkontrolovali alespoň soulad s evropskou legislativou. Je dobře, že v Česku máme efektivní systém připomínkového řízení, kde se dají uplatnit zásadní komentáře a vyhnout se zbytečným chybám,“ sdělil Novinkám předseda svazu Tomáš Prouza.
Seznam chráněných názvů masných produktů nebudeme v rámci vyhlášky nijak rozšiřovat, ať už jde o párek, řízek nebo karbanátek ‼️
— Marek Výborný (@MarekVyborny) January 22, 2025
V rámci vypořádání připomínek jsem rozhodl, že v tomto sporném bodě nebudeme vyhlášku měnit. V současnosti platná pravidla jsou podle mě dostatečná.
Zvítězili aktivisté, tvrdí tradiční výrobci
Chráněné názvy naopak podporují hlavně zpracovatelé masa a tradiční potravináři a zemědělci.
„Jsme velmi zklamáni přístupem ministra Výborného. Bohužel se zdá, že o postoji ministerstva rozhoduje počet zaslaných aktivistických e-mailů, nikoliv postoj zemědělského a potravinářského sektoru,“ prohlásil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Zklamaná je i Agrární komora. „Ministr zemědělství podlehl tlaku výrobců rostlinných alternativ a aktivistů jdoucích proti živočišné výrobě. Upřednostnil tak zájmy mnohdy zahraničních potravinářských gigantů před potřebami sektoru, který sám vede,“ sdělila mluvčí Barbora Pánková.
Podle ní se komora o ministrově rozhodnutí dozvěděla až ze sociálních sítí. „Můžeme se tedy jen dohadovat, co ho vedlo k této náhlé změně názoru,“ dodala.
Vyhláška by měla začít platit od července.