Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet v 1. čtení. Stanjura fixluje s čísly, tvrdí opozice

Sněmovna po středeční půlnoci schválila v úvodním kole příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítá s deficitem 241 miliard korun. Opozice navrhovala vrátit kabinetu rozpočet k přepracování, upozorňovala, že jsou v něm díry za desítky miliard.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (zleva) na schůzi Poslanecké sněmovny, 22. října 2024

Článek

Debata se ve středu protáhla do noci. V prvním čtení se schvalují základní parametry rozpočtu, tedy celkové výdaje a příjmy. Návrh počítá s příjmy 2,086 bilionu a výdaji 2,327 bilionu korun. Převážnou část schodku pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard.

Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard. „Návrh rozpočtu je dobrý a realistický,“ hájil ho na plénu šéf státní kasy Stanjura. Podle něj je rozpočet i značně proinvestiční.

Opoziční zákonodárci argumentovali výhradami Národní rozpočtové rady. Podle ní vláda pracuje s nadhodnocenými příjmy, zejména z emisních povolenek a také od státních podniků, ale i podhodnocenými výdaji, nejvíc u podpory obnovitelných zdrojů. Schodek rozpočtu by tak měl být vyšší minimálně o 40 miliard.

Státní dluh je rekordní

Ekonomika

To vadí i Davidu Markovi, poradci prezidenta Petra Pavla, podle kterého by měl být způsob sestavování rozpočtu poctivý a transparentní. „Pokud zůstanou nevyjasněné tyto dvě tři velké položky, tak je to rozpočet, který nelze posunout dále. Moje doporučení by bylo, že takový rozpočet není dostatečně transparentní na to, aby ho mohl prezident spolupodepsat,“ nevyloučil Marek v České televizi možné prezidentovo veto.

Ve Sněmovně rozpočet zkritizoval i šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který vládu obvinil, že Česko obrovsky zadlužuje, a Stanjuru, že „fixluje s čísly“. Cíl vlády má podle něj být ekonomický růst a zvyšování životní úrovně. „Ale tomu vy nerozumíte, vy jste úplně odtržení,“ vyčetl ministrům.

Piráti na plénu hovořili o nesrovnalostech v rozpočtu celkem za 50 až 57 miliard korun. „Návrh není realistický a neobsahuje ty priority, které by reálně odrážely zásadní potřeby pro budoucnost naší země,“ prohlásila pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. „Dá se nazvat i Potěmkinovou vesnicí,“ doplnila.

Kdo bude chodit do penze dřív? Vláda se hádá o seškrtání profesí na desetinu

Ekonomika

První čtení návrhu rozpočtu začalo ve středu dopoledne a nakonec trvalo zhruba 14,5 hodiny. Pro schválení jeho základních parametrů hlasovalo 87 koaličních poslanců ze 161 přihlášených poslanců. Opoziční poslanci včetně donedávna vládních Pirátů hlasovali proti.

Plánované příjmy státu se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard korun, výdaje proti nedávno upravenému rozpočtu mají stoupnout o 105 miliard.

Poslanci napříč Sněmovnou už chystají různé pozměňovací návrhy. „Rozpočtová rada upozornila, že v rozpočtu nejsou zahrnuty správně výdaje na důchody. Významně tam chybí prostředky na bydlení, na předškolní péči, ale třeba i na financování dětských skupin, které ministr práce a sociálních věcí proti slibu krátí – to jsou oblasti, které mají přímý dopad na kvalitu života lidí,“ řekl Novinkám končící šéf teď už opozičních pirátů Ivan Bartoš, který ještě jako ministr pro rozpočet ve vládě nehlasoval.

„O případných pozměňovacích návrzích budeme teprve diskutovat. Nepředpokládám ale, že by jich mělo být hodně,“ uvedl pak za vládní TOP 09 šéf jejích poslanců Jan Jakob.

Podpora zelených zdrojů klesne

Stanjura ve středu potvrdil, že na podporu obnovitelných zdrojů energie vláda příští rok vyčlení jen 8,5 miliardy, i když podle ministerstva průmyslu to mělo být přes 30 miliard.

„Pokud se ukáže, že částka není dostatečná, přijdeme s úsporami v jiných oblastech,“ řekl Stanjura. Náklady státu na podporu obnovitelných zdrojů by se podle něj měly příští rok snížit hlavně díky lepšímu vyhodnocování výnosnosti jejich provozu.

Poučení z povodní? V rozpočtové rezervě má být méně peněz než letos

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám