Hlavní obsah

Složení potravin je na obalech čitelnější

Praha

Od soboty platí v celé Evropské unii včetně České republiky nová pravidla pro označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější než dosud a v seznamu složek musí nově být zvýrazněny alergeny. O těch budou muset zákazníky informovat také provozovatelé restaurací či jídelen. Tuzemské potravináře nové značení přijde na milióny korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Velikost písma musí dosahovat minimálně 1,2 mm. Alergeny nebudou vyjmenovány zvlášť na obalu, ale budou uvedeny výrazným písmem ve složení výrobku.

Všechny balené potraviny budou muset vyhovovat nové legislativě. Na prodejnách se však ještě budou doprodávat produkty s původními obaly, takže po určitou dobu mohou vedle sebe být k dostání výrobky se starým i novým značením.

Povinnost informovat o obsahu alergenů v pokrmech se má nově vztahovat na restaurace i jídelny. Podle výkladu Asociace hotelů a restaurací ČR nebudou muset restaurace uvádět tyto informace přímo v jídelním lístku - tam musí být pouze uvedeno, jak může zákazník informace o alergenech získat.

Změny v označování potravin budou pokračovat

Od dubna 2015 budou muset výrobci v celé EU uvádět původ masa u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa podobně, jak je tomu u hovězího. Od 13. prosince 2016 přibude až na výjimky označování výživových hodnot.

V Česku nastanou další změny ve značení potravin na základě národního zákona o potravinách, již od ledna 2015. Výrazně více informací než dosud budou muset uvádět prodejci nebalených potravin.

Související témata:

Výběr článků

Načítám