Hlavní obsah

Slovensko a Maďarsko nedostávají ropu od ruského Lukoilu

Slovensko a Maďarsko stále nedostávají ropu od ruské společnosti Lukoil přes ropovod Družba vedoucí přes území Ukrajiny, uvedla agentura Reuters. Ukrajina v červnu uvalila na Lukoil sankce, které tranzit ropy přes její území zakazují.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slovensko s Maďarskem v pondělí vyzvaly Evropsku komisi, aby rozhodnutí Ukrajiny prošetřila. Podle Slovenska jde o porušení asociační dohody mezi Ukrajinou a EU.

Obě země minulý týden oznámily, že přestaly dostávat ropu od Lukoilu přes ukrajinské území. To je problém zejména pro Maďarsko, které odebírá od ruské skupiny dva miliony tun ropy ročně, což je přibližně třetina jeho celkového ropného dovozu, uvedl maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica výpadek dodávek od Lukoilu znamená, že bratislavská rafinerie Slovnaft, která spadá pod maďarskou skupinu MOL, bude dostávat o 40 procent méně ropy, než kolik jí potřebuje.

Foto: Mero.cz

Ropovodní síť Evropy

Ruská rafinace ropy strmě klesá. Můžou za to ukrajinské útoky

Válka na Ukrajině

„Bude to mít dopady nejen na slovenský trh, ale může to vést i k zastavení dodávek nafty vyráběné Slovnaftem na Ukrajinu,“ řekl Denníku N a upozornil, že dodávky ze Slovenska pokrývají téměř desetinu ukrajinských potřeb.

Obě země se proto v pondělí obrátily na Evropskou komisi, aby problém začala s Ukrajinou řešit. Pokud se tak do tří dnů nestane, obrátí se místo toho na mezinárodní soud podle svého výběru, napsala agentura Reuters.

Druhým největším dodavatelem přes jižní větev ropovodu Družba, který vede do Maďarska, na Slovensko a do České republiky, je společnost Tatněfť, která rovněž dodává ropu společnosti MOL. Zbytek odebírá od společností jako Rosněfť, Gazprom Neft nebo dalších malých nezávislých výrobců, uvedla agentura Reuters.

Dodávky do Česka jsou stabilní

Dodávky do Česka přes jižní větev Družby pokračují normálně, což Novinkám v úterý potvrdila tajemnice společnosti Mero Barbora Putzová. Mero vlastní a provozuje české části ropovodu Družba a ropovodu IKL.

„Dodávky ropy do České republiky prostřednictvím ropovodu Družba jsou stabilní a pokračují podle standardního plánu. Souběžně probíhá přeprava ropy západní cestou ropovody IKL a TAL z italského Terstu. Zásobování obou rafinerií na českém území funguje bez omezení,“ sdělila Putzová.

Chorvatská alternativa

V Maďarsku vyvolává odříznutí od ropy dodávané Lukoilem obavy, protože Budapešť je v dovozu ropy ze 70 procent závislá na Rusku, upozornil už minulý týden server Politico.

„Ukrajinská opatření by mohla vytvořit vážnou situaci,“ uvedla Ilona Gizińská, expertka na Maďarsko z varšavského Střediska pro východní studia. Podle ní by Maďaři mohli čelit závratně vysokým cenám energií a nedostatku elektřiny během pouhých týdnů, pokud nenajdou řešení.

Jednou z alternativ pro Maďarsko je dovoz ropy z chorvatského přístavu Omišalj ropovodem Adria. Od dubna se dovoz ropy přes Omišalj pohyboval kolem 500 tisíc tun měsíčně, včetně ropy z Iráku, Ázerbájdžánu a oblastí u Kaspického moře.

Rusko pokračuje v dodávkách zemního plynu a ropy do Maďarska a na Slovensko přes Ukrajinu, a to navzdory sankcím, které EU na ruskou ropu zavedla. Obě země včetně Česka mají totiž výjimku z ropných sankcí, aby měly čas zajistit si dodávky z jiných zdrojů.

Česko by se mělo závislosti na ruské ropě zcela zbavit už v příštím roce. Stane se tak díky navýšení kapacity italského ropovodu TAL, na který navazuje německý ropovod IKL vedoucí do Česka.

Dominantním dovozcem ropy do ČR je Rusko, od příštího roku se to ale změní

Ekonomika

Výběr článků

Načítám