Hlavní obsah

Slevové letáky zůstanou zachovány, ujišťuje Hladík

Obavy seniorů, že kvůli novým recyklačním poplatkům přijdou o reklamní letáky se slevami, jsou zbytečné. Poplatek, který zaplatí výrobci či distributoři, bude na výtisk činit jen asi deset haléřů. Navíc se počítá s přechodovým obdobím, než se zavede, potvrdil v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Petr Hladík

Článek

Senioři se přitom podle Rady seniorů bojí, že pokud zadavatelé, jako jsou například supermarkety, s tištěnými letáky se slevami skončí, nebudou mít jak zjistit, kde mohou ušetřit. Hladík je ubezpečoval, že to se nestane. Poplatek je však podle něj nutný.

„Když vám přijde třeba balík, tak balicí papír, který skončí v modré recyklační popelnici, platí výrobce. U letáků to tak není,“ vysvětlil ministr. Tehdy totiž hradí náklady obce a nejde o zanedbatelnou položku, neboť letáky podle Hladíka tvoří zhruba třicet procent papíru, který skončí v kontejnerech na tříděný odpad.

Senioři bijí na poplach. Bojí se, že je novela připraví o slevové letáky

Domácí

„Necháme také čas na náběh recyklačních poplatků,“ doplnil Hladík. Novela zákona o obalech, která má zavést i povinné zálohování plastových lahví a plechovek na nápoje, by měla začít platit příští rok, takže zálohování i recyklační poplatek u letáků by se rozběhly od roku 2026.

Problémy seniorů s mobily

Rada seniorů ministrovy argumenty chápe. Zánik letáků by ale podle její předsedkyně Lenky Desatové výrazně zkomplikoval penzistům život.

„Nechali jsme si zpracovat nezávislý průzkum, z něhož vyplynulo, že 77 procent seniorů preferuje tištěný leták. U lidí starších 75 let je to dokonce 78 procent seniorů,“ upozornila. Konzumenti se podle Desatové obávají, že řetězce začnou na poplatcích šetřit a začnou o slevách informovat už jen ve svých elektronických aplikacích.

Podle našeho průzkumu je čtvrtina lidí považuje za obtěžující
David Surý, ministerstvo životního prostředí

Ty jsou ale podle ní pro mnoho seniorů nepohodlné a nedostupné. Téměř polovina starších důchodců nevlastní výpočetní techniku a je bez přístupu k internetu. Více než 51 procent seniorů přitom nemá ani průměrný důchod, který nyní dosahuje 20 633 korun.

Senioři podle Desatové na mobilní telefon často špatně vidí, telefony se jim i kvůli omezené pohyblivosti prstů a kloubů hůře obsluhují, přičemž aplikace pro ně mají malá písmena.

Lepší zacílení

Ministerstvo nicméně přiznává, že cílem recyklačních poplatků je snížit množství papírového odpadu. Úřad je však přesvědčen, že u letáků dojde jen k lepšímu zacílení například tím, že je budou dostávat jen lidé, kteří o ně mají zájem.

„Podle našeho průzkumu je čtvrtina lidí považuje za obtěžující,“ poukázal za ministerstvo David Surý. Je přesvědčen, že cílením se může omezit produkce slevových letáků právě až o čtvrtinu.

Podle Desatové se ale řetězce snaží své letákové kampaně zacílit už nyní. „Dává to pro ně z obchodního hlediska smysl,“ uzavřela.

Novela zákona o odpadech má přinést i další změny. U zmíněného zálohování PET lahví a plechovek by měla záloha činit čtyři koruny za kus. Lahve a plechovky by od lidí měly odebírat obchody, podobně jako je tomu už teď třeba u lahví od piva. Podle ministerstva se jich tak víc vysbírá a budou čistější ulice i lesy, kam je lidé často pohazují. S tím nesouhlasí obce, podle nichž bude nový systém drahý.

Obce se bouří proti zálohování PET lahví

Ekonomika

Související články

Obce se bouří proti zálohování PET lahví

Ročně se v Česku prodá zhruba 1,8 miliardy PET lahví a 800 milionů plechovek. Od ledna 2026 to má být povinně se zálohou ve výši čtyř korun. Ministerstvo...

Výběr článků

Načítám