Hlavní obsah

Školní výbava mírně zdražila, vyplatí se s nákupem nespěchat

Až o deset procent více než loni si za výbavu do školy připlatí rodiče školáků. Jejich nákupy se přitom vyšplhají na tisíce, finančně se prohnou především ti s prvňáky. U rodičů starších dětí budou náklady přece jen nižší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z ankety Novinek mezi prodejci školního zboží. „Náklady na vybavení pro prvňáčka se nejčastěji pohybují mezi 4000 a 5000 korunami. U starších dětí odhadujeme, že jsou přibližně poloviční,“ uvedla například Tereza Copers z Allegro.cz. Na e-shopu Mall.cz, který její společnost také provozuje, zdražil tento sortiment v průměru o pět až deset procent.

Důvod, proč bývá výbava starších školáků a studentů levnější než u prvňáků, je poměrně jednoduchý. Většinou jim totiž zůstávají použitelné pomůcky z předchozích ročníků.

Samozřejmě se mohou vyskytnout i výjimky. Například, když děti potřebují kvůli studiu nový notebook. „Minimální hodnota notebooků, které rodiče pro děti pořizují, je od osmi tisíc do patnácti tisíc korun,“ upřesnila Eliška Čeřovská z Alzy. Ale dají se sehnat i levněji.

Anketa

Kolik letos utratíte za školní výbavu?
Do 2000 Kč
26,2 %
Mezi 2000 a 5000 Kč
23,8 %
Přes 5000 Kč
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Podle Čeřovské se přitom nedá říci, že by vše zdražilo. U některých produktů je možné zaznamenat pohyb opačným směrem. „Aktovky a batohy jsou letos dražší zhruba o čtrnáct procent, naopak penály a pouzdra jsou přibližně o šest procent levnější,“ řekla.

Na podobnou částku jako Allegro odhadují své výdaje i samotní rodiče. Podle průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos stojí čtvrtinu rodičů začátek školního roku více než pět tisíc korun. Necelá třetina pak vydá mezi 3000 až 5000 korunami. Mezi největší výdaje řadí oblečení a obuv, školní potřeby a učebnice a především zájmové kroužky a sportovní aktivity.

Jen pro porovnání: v loňské anketě Novinek odhadovali prodejci náklady na základní výbavu pro prvňáčka včetně aktovky zhruba někde nad třemi tisíci korun.

Nejvyšší slevy bývají na začátku školního roku

Prodeje školních pomůcek přitom jsou navzdory dovoleným a prázdninám v plném proudu. „Z našich dat lze pozorovat, že se školní potřeby v obchodech objevují už na přelomu července a srpna, počet akcí pak narůstá během srpna,“ uvedla Monika Kopčilová z nákupního rádce Kupi.cz.

Doporučuje, aby rodiče při nákupu využívali právě tyto akce. „Nejvíce slev se loni v letácích objevilo až na přelomu měsíce srpna a září. Pokud tedy chtějí opravdu ušetřit, vyplatí se počkat s nákupem až těsně před začátkem školního roku,“ konstatovala s tím, že lze v rámci letákových akcí ušetřit za školní potřeby okolo třiceti procent.

Kolik stojí školní pomůcky
aktovka600–1250 Kč
batohod 699 Kč
penál79–350 Kč
psací potřeby170–300 Kč
výtvarné potřeby199–1000 Kč
sešity (kus)5–40 Kč
obaly na sešity a učebnice (kus)3–20 Kč
přezůvky50–250 Kč
sáček na přezůvky200–300 Kč
Poznámka: Ceny jsou včetně slevových akcí, například u sešitů či obalů na sešity pak rozhodují i parametry typu tlouš´tka, vazba či dekorace. V případě přezůvek pak samozřejmě záleží i na kvalitě a velikosti.
Zdroj: prodejci a nákupní rádci

A na kolik vyjdou jednotlivé pomůcky? „Průměrná cena nejklikanějších produktů v dané kategorii je u školních batohů 1477 korun, u penálů 280 korun, u sešitů osmnáct Kč, u svačinových boxů 322 a u školních kufříků 254 korun,“ řekla Kateřina Nejedlá z nákupního rádce Zboží.cz. Sešity či obaly se přitom doporučuje nakupovat v sadách.

Podle Kupi.cz začínají nejlevnější varianty školních aktovek v letákových akcích od 899 korun, batohů na 699 korunách. „Školní penály v akci koupíme od 89,90 koruny, nejčastěji se jejich ceny v letákových akcích pohybují mezi 160–250 Kč. Dětské přezůvky v akci seženeme od 159 Kč, pytlík na přezůvky je k dostání od 40 korun,“ řekla Kopčilová.

Se školními olympiádami žádný problém není, míní ČOV po jednání s Bekem

Domácí

Výběr článků

Načítám