Hlavní obsah

Situace v zemi bohaté Francouze děsí, zvažují přesun majetku

Vítězství levicového bloku Nová lidová fronta (NFP) v nedávných parlamentních volbách ve Francii znejistila nejbohatší Francouze. Mimo jiné je vyděsily plány na možné zavedení zvláštní daně pro nejbohatší. Zvažují proto, že svůj majetek přesunou, nebo se dokonce odstěhují. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Reuters

Jeden z lídrů levicového uskupení Nová lidová fronta Jean-Luc Mélenchon

Článek

„Lidé, kteří mohou odejít, odejdou, pokud bude přijata extrémní politika,“ řekl Emmanuel Angelier, prezident a spoluzakladatel společnosti La Financiere d'Orion, která se zabývá správou majetku. „Francie by už nebyla přitažlivá,“ dodal.

Angelier patří mezi majetkové poradce, kteří během kampaně a hlasování, které skončilo v neděli, vyřizovali telefonáty od zpanikařených klientů. Někteří z nich přitom už začali posílat kapitál do zahraničí.

Jančura se rozhodl prodat RegioJet

Ekonomika

„Máme nové klienty, jako jsou vrcholoví manažeři, kteří se ptají, co mohou udělat, aby se ochránili,“ řekla Xenia Legendreová, řídící partnerka advokátní kanceláře Hogan Lovells se sídlem v Paříži. Po brexitu podle ní došlo k přílivu bankéřů do Francie, ale tito lidé s vysokými příjmy odejdou, protože nebudou chtít platit vyšší daně.

Alternativy zahrnují místa jako Itálie, Dubaj, Singapur nebo USA, ale přemístění vyžaduje čas a výběr je někdy obtížný v závislosti na rodinných a profesních okolnostech.

Pozastavené investice

Skupina dolarových milionářů je nyní vyděšená. Vzhledem k tomu, že se zintenzivňují rozhovory mezi politickými vůdci o sestavení vlády, odložili rozhodnutí o investicích, najímání zaměstnanců, obchodech s nemovitostmi a přerušili získávání finančních prostředků rizikovým kapitálem, uvedl Patrick Martin, šéf hlavní francouzské obchodní lobby Medef. Legendreová uvedla, že některé finanční operace byly pozastaveny.

Na možné problémy upozornil i analytik XTB Tomáš Cverna. „Vítězstvím levicového bloku ve druhém kole francouzských voleb nastávají těžké časy nejen pro prezidenta Emmanuela Macrona, ale také pro francouzskou ekonomiku. Vládnutí levicového křídla v čele s Jean-Lucem Mélenchonem pravděpodobně přinese větší zásahy státu do ekonomiky v čele například se zavedením progresivní daně na bohaté,“ řekl.

Francie podle něj může mít také v krajním případě problémy s přílivem zahraničního kapitálu kvůli hrozbě politické nestability. Dopad z vládnutí Mélenchona bude znatelný i na euro, hospodářská politika Francie jakožto jedné z největších ekonomik eurozóny významně ovlivňuje kurz měny, uvedl analytik.

NFP v kampani vedle zavedení nové progresivní daně pro bohaté slibovala i zrušení penzijní reformy prosazené prezidentem Emmanuelem Macronem, navýšení minimální mzdy, zavedení stropů na vybrané spotřební zboží a snížení věku pro odchod do důchodu na šedesát let. Daň z nadměrných zisků by měla postihnout i firmy.

Daň na tiché víno definitivně padla, ministři už jen mlčí

Ekonomika

Výběr článků

Načítám