Hlavní obsah

Situace na trhu se změnila, odpověděl Berlín na obavy Česka z nižších dodávek plynu

Německo bere vážně české obavy ze zásobování plynem, o kapacitách ale rozhodují příslušné plynárenské a transportní společnosti. Uvedla to mluvčí spolkového ministerstva hospodářství a ochrany klimatu, která tak reagovala na otázku o výrazném snížení kapacity exportního plynovodu na česko-německé hranici v Brandově.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předávací stanice Brandov na česko-německé hranici

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se kvůli tomu dopisem obrátil na komisařku Evropské komise pro energetiku Kadri Simsonovou a německého ministra hospodářství Roberta Habecka.

Agentura Bloomberg ve čtvrtek uvedla, že Síkela v dopise napsal, že společnost Gascade Gastransport GmbH snižuje výstupní kapacitu přípojného bodu na severozápadní hranici v Brandově. Ta má být od 1. října zredukovaná na 14,5 gigawatthodiny proti současné kapacitě 69 gigawatthodin.

„V dopise upozorňuji na výrazné snížení kapacity na česko-německé hranici v Brandově, které zvyšuje pravděpodobnost navýšení dovozu plynu z Ruska do střední a východní Evropy. Proto jsem je oba vyzval ke spolupráci s cílem eliminovat toto riziko,“ napsal Síkela na síti X.

Německo hromadí plyn určený pro Česko, stěžuje si Síkela

Ekonomika

Přiteče méně, odteče méně, zní z Německa

Firma sdělila, že výstupní kapacity do Česka odrážejí změněnou situaci na trhu a že takzvané přerušitelné kapacity lze stále beze změny rezervovat. Odklon od plynu z Ruska podle německé firmy vede nejen k celkově nižším objemům plynu v německém transportním systému, ale také k omezeným tranzitním objemům. „Nabízené výstupní kapacity do Česka tedy odráží zásadně změněnou situaci na trhu a zohledňují vstupní a výstupní množství,“ uvedl německý provozovatel.

Společnost rovněž uvedla, že pro další plynárenský rok nabídla ve výroční aukci 1. července výstupní kapacitu ve virtuálním přípojném bodě Brandov, ale poptávka byla nízká. „Ve srovnání s předchozím rokem se počet rezervací na aukci snížil,“ uvedla Gascade. „Většinová část technické kapacity je nerezervovaná, může být ale v rámci krátkodobých rezervací českými tržními hráči zamluvena,“ dodala.

Gascade dále poukázala na to, že pro zásobování Česka a také Slovenska jsou možné i další transportní trasy, například přes Výravu na polsko-slovenské hranici a přes Veľké Zlievce na slovenském pomezí s Maďarskem.

Ruského plynu v prvním pololetí proudilo do EU o čtvrtinu více než před rokem

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám