Hlavní obsah

Síkela zřejmě nebude eurokomisařem pro energetiku, ale pro obchod

Český ministr průmyslu Jozef Síkela by neměl získat post eurokomisaře pro energetiku, jak dříve napsal Die Welt, ale portfolio blízké obchodu. Uvedla to s odkazem na dva zdroje z Evropské komise Česká televize. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) řekl, že má podobné informace.

Foto: Pavel Karban

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

Podle zdrojů ČT se chystá předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nechat post eurokomisaře pro energetiku Španělům. Ti nominují místopředsedkyni vlády a ministryni pro ekologickou transformaci Terezu Riberovou. O té se spekulovalo původně také na post eurokomisařky pro klima.

Síkela by měl získat silné ekonomické portfolio blízké obchodu, v úvahu připadá přímo post eurokomisaře pro obchod.

Dvořák k eurokomisaři: Nerespektovat požadavek von der Leyenové je furiantské

Domácí

„Máme stejné nebo podobné zdroje,“ komentoval s tajemným úsměvem v debatě ČT ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Blíží se to obchodu, ale rozhodnuto není, situace se může ještě změnit,“ dodal.

Šéfka EK oznámí své rozhodnutí o eurokomisařích tuto středu 11. září.

Podle europoslankyně a bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) by byl obchod určitě silné portfolio, zároveň ho ale označila za „danajský dar“.

„Obchod by byl silné portfolio, ale také velice náročné. Bude třeba řešit například celní dohody s Čínou, které se týkají automobilového průmyslu. A oblast digitální ekonomiky, ta je velmi složitá i kvůli nástupu umělé inteligence,“ řekla Dostálová.

Síkela má být eurokomisařem pro energetiku, píše Die Welt

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám