Hlavní obsah

Velké zklamání pro Česko. Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

Aktualizováno

Český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) bude v nové Evropské komisi eurokomisařem pro mezinárodní partnerství, oznámila šéfka Komise Ursula von der Leyenová. Původně se přitom spekulovalo o tom, že dostane na starost daleko významnější obchod nebo energetiku. Jde tedy pro Česko o velké zklamání. Místopředseda STAN Lukáš Vlček Novinkám ale sdělil, že i toto portfolio lze považovat za „silné“.

Foto: Pavel Karban

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

Síkela má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

„Portfolio mezinárodní partnerství propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost. Jozef Síkela bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 miliard eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi,“ uvedl k tomu premiér Petr Fiala (ODS).

„Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,“ dodal.

Síkela má být eurokomisařem pro energetiku, píše Die Welt

Ekonomika

Síkela na sociální síti X sdělil, že portfolio mezinárodního partnerství mu dá možnost se soustředit na posilování ekonomické bezpečnosti, diverzifikaci dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám.

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i největší generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo. Utvrdil mě v tom i včerejší rozhovor s předsedkyní Von der Leyenovou, která především s programem Global Gateway počítá jako s jedním ze základních nástrojů pro posilování ekonomické bezpečnosti a rozvoj ekonomických vztahů Evropy s mezinárodními partnery,“ uvedl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) míní, že každé portfolio je tak silné, jak je silný jeho komisař. „Jozef Síkela je nominován na portfolio s velkým přesahem do strategické bezpečnosti Evropy, což je evidentně jeden ze zásadních problémů, které EU aktuálně řeší. Je to tedy významné a pro budoucnost EU velmi důležité portfolio. Každé portfolio je navíc tak silné, jak silný je jeho komisař. V tomhle ohledu nemám o Jozefu Síkelovi pochybnosti,“ dodal s tím, že o Síkelově nástupci na ministerstvu průmyslu rozhodne do konce září Celostátní výbor STAN.

Zklamání nepanuje prý ani ve zbytku hnutí. „I toto portfolio má silný obchodní dosah. Bude jednat s partnery Evropské unie, se Spojenými státy,“ myslí si Vlček. Tato jednání ale vedou všichni eurokomisaři. Síkela se prý na pozici velmi dobře hodí. „Jozef má kontakty, jazykovou vybavenost, velmi dobře zná prostředí,“ řekl dále Novinkám.

Překvapený výběrem portfolia prý Vlček nebyl. „Byla to jedna z pozic v hledáčku. Evropská unie je silným ekonomickým celkem. Mít na této pozici člověka, který se vyzná, je ku prospěchu věci,“ dodal.

Sám Vlček pak Síkelu zřejmě nahradí v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Rozhodnout však ještě musí hnutí Starostové a premiér Fiala.

Von der Leyenová: Je to obří portfolio

I podle předsedkyně Ursuly von der Leyenové se jedná o významné portfolio. „Obsahuje energetiku, průmysl, obchod a ještě víc,“ řekla při představování eurokomisařů. „Je to obří portfolio, které zahrnuje Global Gateway, to je investiční program v objemu 300 miliard eur pro infrastrukturu v zahraničí,“ zmínila.

Pojar: Von der Leyenová slíbila Fialovi pro Česko ekonomický resort s úřadem

Domácí

Jako příklad, čím se tento program zabývá, jmenovala uzavírání smluv, kterými Unie podporuje získávání surovin v zahraničí a jejich nákup, podporu obnovitelných zdrojů v Africe nebo výrobu vakcín v zahraničí. Z těchto investic pak podle předsedkyně těží i Unie. „Bez obnovitelné energie, klíčových surovin a zdravotnictví nemůže být Evropská unie soběstačná,“ uvedla.

Za jedno z nejsilnějších portfolií pokládá mezinárodní spolupráci i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Je to nejsilnější portfolio, které dosud měla Česká republika. Je teď na panu Síkelovi, aby se velmi dobře připravil. Právě proto, že je to silné portfolio, tak budou velikánské nároky na to, aby dokázal odpovědět na otázky, jakým způsobem bude prosazovat ekonomické spolupráce se třetími nebo problematickými zeměmi,“ řekl Novinkám.

„Mezinárodní partnerství propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost,“ dodal.

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka vnímá portfolio jako dobrou zprávu pro české firmy. „Je to příležitost s ohledem na jejich investiční aktivity ve světě nebo zajišťování dodavatelských řetězců. Když sledujeme, jak si počínají Čína, Rusko, ale i jiné země, je to extrémně důležité,“ uvedl.

Havlíček: Neviditelný komisariát

Místopředseda ANO Karel Havlíček nepokládá zisk portfolia pro mezinárodní spolupráci za úspěch. „Je to především neradostné vysvědčení pro prounijního premiéra Fialu. Výsledkem jeho vyjednávání o silném ekonomickém portfoliu je neviditelný komisariát zaměřený na prosazování hodnot EU a spolupráci s rozvojovými zeměmi. Zatímco unijní rebelové Slováci získávají prestižní obchod,“ poznamenal.

„Svědčí to o jediném. Navzdory servilní politice vůči Bruselu v něm hrajeme třetí housle,“ uzavřel.

Špidla: Ekonomické portfolio to není

Bývalý český eurokomisař a expremiér Vladimír Špidla (SOCDEM) pokládá portfolio za silné, nikoli však ekonomické. „Nelze tvrdit, že jde o ekonomické portfolium, ale nikdo nemůže tvrdit, že je bezvýznamné. Nepochybně to ale není to, co si vláda představovala,“ uvedl pro Novinky. Podle něj jde o portfolio, ve kterém jsou zahrnuty některé ekonomické aspekty, zejména v případě dojednávání mezinárodních smluv. „Pro přiblížení, je to podobné jako například v rybolovu nebo v sociálních věcech. Také v nich jsou ekonomické aspekty, ale ekonomické portfolium to není,“ dodal s tím, že rybolov je pro nás marginální, ale pro některé země je vysoce důležité, jak jsou podmínky nastaveny.

„Záleží, co s portfoliem sám udělá. Pak to může být i bezvýznamné portfolium,“ uzavřel Špidla.

Síkela by měl řídit portfolio, kterému se dosud věnovala Finka Jutta Urpilainenová a ke kterému patří vůbec největší generální ředitelství v celé Evropské komisi, které zaměstnává 3000 lidí a má k dispozici velké finanční prostředky. Ve vztahu k Evropské komisi odpovídají generální ředitelství zhruba ministerstvům.

Na starosti bude mít i investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce Unie konkurovat čínskému projektu Nové hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

V komisi Ursuly von der Leyenové má usednout 16 mužů a 11 žen, mezi šesti výkonnými místopředsedy uvedla čtyři ženy. Místopředsedy mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

Von der Leyenová představila novou Evropskou komisi

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám