Hlavní obsah

Servisem kotle ušetříte za plyn tisíce ročně. Čas na objednání technika je právě teď

Topíte doma plynem a přemýšlíte, jak ušetřit? Kromě snížení teploty v bytě nebo domě je i jiný způsob. Ti, kdo zanedbávají servis kotle, mohou ročně za plyn zaplatit až o několik tisíc korun navíc. Vyčištěný a seřízený kotel totiž efektivněji spaluje plyn. A na spotřebě plynu se to podle Pražské plynárenské může promítnout snížením spotřeby až o třicet procent.

Foto: GasNet

Ilustrační foto

Článek

Navíc je provoz kotle bezpečnější a v případě havárie může být problém s pojišťovnou. Revizi kotlů pojišťovny při uzavírání pojistek domácností nevyžadují, ale pokud by se prokázalo, že kvůli nevhodnému ošetření spalinových cest došlo k požáru, mohla by pojišťovna krátit plnění. Prodlužuje se také životnost kotle.

U nových spotřebičů je navíc pravidelná roční údržba kotle autorizovaným servisním technikem podmínkou zachování záruky. Revize plynových kotlů pro domácnosti není povinná, doporučuje se ale dělat každý rok. Podle společnosti Viessmann vyjde na 2000 až 2500 korun. Ideální čas na její provedení je před začátkem topné sezóny, takže objednat technika je vhodné už teď.

Servisní prohlídku kotle by měl provádět specialista na danou značku a držitel potřebných oprávnění. Základním vodítkem, že byla servisní prohlídka provedena správně, je její délka. Správná kontrola trvá hodinu až 90 minut.

ČEZ od ledna zlevní elektřinu i plyn pro 1,7 milionu zákazníků

Ekonomika

V první řadě jde o vizuální kontrolu odvodu spalin a přívodu vzduchu, na ni navazuje kontrola hořáku. Pokud by technik objevil závady, měl by ho demontovat a vyčistit. Následuje čištění spalovací komory a výměníku, kontrola stavu elektrod, tepelných izolací, těsnění hořáku a spalovací komory.

Součástí je také kontrola a doplnění tlaku v expanzní nádobě, seřízení tlaku topného systému, kontrola a vyčištění odtoku kondenzátu a čištění sifonu. Na závěr by měl technik provést zkoušku bezpečnostních funkcí, včetně pojistek a termostatu. Musí rovněž ověřit těsnost připojení k plynovému rozvodu při provozním tlaku a měření teploty spalin.

Dodavatelé vše vyřídí

Nejtypičtější závadou bývají zanesené tepelné výměníky kotlů. Důvodem může být nízký tah komínu, vysoká prašnost v místnosti, nedostatečný přísun vzduchu či porucha ventilátoru pro odtah spalin, případně právě dlouhodobě zanedbávaný servis.

Někteří dodavatelé energií servis nabízejí v rámci svých služeb. „Těm, kteří si u nás sjednají servis plynového kotle, vždy pohlídáme termín příští prohlídky, takže na něj zákazníci nemusí myslet,“ řekl Novinkám mluvčí innogy Pavel Grochál.

Každý rok se zákazníkovi firma s předstihem ozve a domluví termín pro návštěvu technika. „Navíc archivujeme servisní historii. Po každém provedení údržby zasíláme lidem protokol, který garantuje stoprocentní kvalitu servisu a je důležitý pro zachování záruky. Cenu servisu si zákazník navíc může předplatit v rámci měsíčních záloh, takže při kontrole už nic neplatí,“ dodal Grochál.

Podobnou službu má i Pražská plynárenská, která si za základní servis k měsíční platbě účtuje navíc 159 korun. Pokud by zákazník chtěl i vyčištění a kontrolu spalinové cesty, vyjde to ke stálé platbě na 315 korun za měsíc.

Energie zdražují, odborníci radí zafixovat cenu

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám