Hlavní obsah

Sehnat byt levněji? Jde to i ve velkých městech

České nemovitosti jsou i pro běžně vydělávající lidi obtížně dostupné. Průměrné ceny navíc začaly opět růst. I tak jsou ale v Česku místa, v nichž lze byty pořídit značně levněji než jinde. Takové lokality je možné najít hned v několika městech v různých částech republiky.

Foto: Profimedia.cz

Některá krajská města nabízejí byty, které jsou výrazně levnější než ve zbytku republiky.

Článek

Podle analýzy poradenské společnosti Deloitte činila v 1. čtvrtletí průměrná cena bytu napříč Českem 99 300 korun za metr čtvereční. Modelový 70metrový byt tak šlo koupit za takřka sedm milionů.

Částku ale ovlivňují především Praha a Brno. Ve zbytku republiky se nejčastější ceny pohybovaly mezi 65 a 75 tisíci korunami za metr, tedy o čtvrtinu až třetinu níže. A v některých krajských městech se dalo nakoupit ještě laciněji.

Za zcela nejnižší ceny z krajských měst tak šlo v prvním čtvrtletí roku sehnat byt v Ústí nad Labem. Zmíněná 70metrová nemovitost tam vyšla na 3,3 milionu korun. Proti konci loňského roku dokonce o pět procent zlevnila.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

Ústí vychází nejvýhodněji i jako investiční lokalita. Při porovnání kupních cen a nájmů se zdejší byt zaplatí už za 14,5 roku. V případě takové kalkulace je ale potřeba brát v úvahu i další faktory.

„Tam, kde na první pohled může investice vypadat nejlukrativněji – tedy například v Ústeckém kraji – vstupují do hry elementy, jako je třeba menší výběr kvalitních nemovitostí nebo komplikovanější výběr nájemníků,“ prohlásil Martin Ponzer, výkonný ředitel digitální realitní služby Bezrealitky.

Jihlava se vyrovná Ostravě

Z pětice nejlidnatějších měst, v nichž je výběr bytů větší, vychází nejvýhodněji Ostrava. Modelový byt zde stál 4,5 milionu, návratnost z nájmu činila 17,5 roku. Podobně jsou na tom i Karlovy Vary.

V uhelných regionech navíc může nemovitosti v budoucnu značně zhodnotit i některá z chystaných investic.

„Třeba v případě Ostravy se můžeme bavit o očekávaných investicích do mezinárodního letiště, do kulturních staveb jako je koncertní hala, knihovna, univerzita nebo do průmyslových zón,“ uvedl Jakub Vysocký, majitel investiční společnosti SIAN, která se na ostravský nemovitostní trh zaměřuje.

Kdo by přece jen nechtěl kupovat byt v měnících se uhelných lokalitách, má na výběr ze dvou krajských měst, která jsou o něco dražší, stále ale zůstávají pod zmíněnou hranicí 65 tisíc korun za metr čtvereční.

Relativně levně lze nakoupit bydlení v Jihlavě, kde 70metrový byt vyjde na 5,2 milionu. Město je zajímavé i investičně. Návratností 17,9 roku se vyrovná Ostravě i Karlovým Varům.

Druhou možností je Zlín. Tam průměrný modelový byt vychází na 6,2 milionu a investice do něj se z pronájmu zaplatí za 19 let.

V metropoli boduje Praha 9

Kdo hledá byt v Praze, pod zmíněných 65 tisíc za metr se nedostane. Z městských částí vychází nejlevněji Praha 9 s průměrnou cenou 11,3 milionu korun.

Levněji než jinde v hlavním městě tam své byty nabízejí a prodávají i developeři v novostavbách.

„Jsou tam velké rozvojové plochy, nejvíce se tam staví. Praha 9 ukazuje, že vyšší nabídka se rovná nižším cenám,“ podotkl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group.

Neplatičů nájemného ubylo

Ekonomika

Výběr článků

Načítám