Hlavní obsah

Se stavbou studny se vyplatí počkat. Poplatky mají klesnout na půlku

Vysoké poplatky za povolení stavět studnu nebo menší čističku odpadních vod zřejmě vydrží jen půl roku. Ministerstvo pro místní rozvoj je hodlá opět snížit. Konkrétní návrh teprve připravuje. Zatím se ale kloní k tomu, že by poplatky mohly klesnout přesně na polovinu, tedy na pět tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Postavit si studnu bude zase brzy o něco levnější. Ministerstvo zvažuje úpravu poplatků. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ministerstva Petr Waleczko pro Novinky uvedl, že resort o snížení poplatků, které od července vzrostly z 300 korun na 10 tisíc, aktuálně jedná s ministerstvem zemědělství.

„Mezi oběma resorty panuje shoda, že studny a čističky odpadních vod s určitými parametry se zahrnou mezi jednoduché stavby. To znamená, že by se na ně vztahoval správní poplatek pět tisíc korun a dokumentaci vypracoval projektant,“ prohlásil Waleczko.

Digitální stavební řízení pod palbou. Nelze v něm naplno pracovat, stěžují si města

Domácí

Pokud by studny a čističky odpadních vod skutečně spadly do zmíněné kategorie, znamenalo by to také, že by jejich stavitelé nemuseli dokládat některé dokumenty a stavba by nepotřebovala kolaudaci.

Zdražení správních poplatků bylo jedním ze zásadních témat letošního jara. Část stavebníků se snažila stihnout zažádat o povolení do konce června. Od 1. července začal platit naplno nový stavební zákon a s ním i nové ceníky. Nápor vedl spolu s obavami z fungování nových digitálních systémů k zahlcení stavebních úřadů. Ty nyní tvrdí, že žádosti budou odbavovat několik měsíců.

Ke zdražení vedla úprava systému dělení staveb, kvůli čemuž studny nebo garáže spadly do dražších kategorií. Systém nezohledňuje každý jednotlivý typ stavby, tedy například bytový dům, rodinný dům, garáž či právě studnu. Rozděluje je do čtyř kategorií a pro každou z nich stanovuje poplatek.

Zlevnění navrhnou v září

Změnu prosadila ještě předchozí vláda hnutí ANO. Záměrem bylo systém staveb zjednodušit, a tím snížit byrokracii. Současný kabinet pak v rámci úprav stavebního zákona navýšení poplatků nezměnil. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) to následně začátkem července označil za nedopatření a přislíbil nápravu.

„Věc procházela Sněmovnou a nikdo si toho asi v danou chvíli nevšiml, protože hlasy pro stavební zákon dala i opozice,“ uvedl Bartoš. „Nedává smysl, aby byly malé a jednoduché vodní stavby zpoplatněné stejně jako stavby složitější,“ doplnil.

Kvůli změně zákona vzrostly i poplatky u dalších staveb. Pětkrát více než dříve, konkrétně pět tisíc korun, musí lidé nově zaplatit za povolení postavit garáž. A z jednoho na dva tisíce vzrostla taxa za prodloužení platnosti stavebního povolení. Jich by se ale snížení týkat nemělo.

Ministerstvo by chtělo změnu prosadit skrze jednání o zákonu o obnovitelných zdrojích energie, takzvaném lex OZE. Pozměňovací návrh chtějí Bartoš i šéf resortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) načíst během jeho zářijového projednávání.

I po zlevnění zůstanou poplatky za studny a čističky odpadních vod dražší, než tomu bylo v první polovině letošního roku. Ministerstvo ale už dříve argumentovalo tím, že se platby takřka dvacet let nezvyšovaly a je potřeba do nich promítnout inflaci. V některých případech také podle úřadu došlo ke zvýšení náročnosti úkonů a nákladů, které s nimi souvisejí.

Bartoš chystá další velkou změnu. Výstavbu bytů může zrychlit víc než stavební zákon

Ekonomika

Výběr článků

Načítám