Hlavní obsah

Schodek rozpočtu se prohloubil na 210 miliard

Aktualizováno

Státní rozpočet je za prvních pět měsíců roku v deficitu 210,4 miliardy korun, oznámilo v pondělí ministerstvo financí. Je to třetí nejvyšší květnový deficit od vzniku České republiky. Na konci dubna byl schodek rozpočtu nižší o 57 miliard, před rokem v květnu dosahoval rekordních 271,4 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Na celý rok je naplánovaný schodek 252 miliard korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) k meziročnímu zlepšení přispěl vyšší výběr daní a snížení státní podpory v oblasti energetiky.

Celkové rozpočtové příjmy za prvních pět letošních měsíců dosáhly 721,1 miliardy korun, meziročně se zvýšily o 9,1 procenta. Výdaje státu do konce května činily 931,5 miliardy Kč, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesly o nepatrných 0,1 procenta.

„Daňové příjmy rostou na první pohled dynamicky, meziročně o 10,1 procenta, ale mírně zaostávají za plánem. Aktuálně máme za sebou téměř 42 procenta roku a vybralo se 38 procent plánu. Nicméně až letní měsíce ukážou, jak na tom plnění daňových příjmů skutečně je. Tehdy budou daně odvádět velké korporace,“ upozornil analytik Deloitte Václav Franče. Dodal, že o něco horší proti plánu jsou i příjmy z EU.

Na dani z příjmů fyzických osob stát vybral meziročně o 18,2 procenta více, inkaso korporátní daně je vyšší o 15,3 procenta.

Podle Topolánka chudneme. Lidé to chtějí řešit snížením počtu úředníků i zdaněním bohatých

Domácí

V rozpočtu se už promítá většina opatření z vládního konsolidačního balíčku. Příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení se letos zvýšily díky znovuzavedení nemocenského pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta.

Inkaso zvedne i vyšší minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění osob samostatně výdělečně činných. Objem pojistného tak už v květnu meziročně vzrostl o 8,8 procenta, tedy o 24,7 miliardy Kč.

„Do inkasa daně z přidané hodnoty, které meziročně stouplo o 6,2 procenta, se kladně promítá růst výdajů domácností na spotřebu. Zároveň se začínají projevovat dopady změn účinných od ledna 2024, především redukce počtu sazeb DPH na základní 21procentní a sníženou 12procentní,“ uvedlo ministerstvo financí.

Na spotřebních daních se do konce května vybralo 61,6 miliardy korun, meziročně o 9,4 procenta víc. Na výdajové straně rozpočtu pak byly tradičně dominantní položkou důchody a sociální dávky.

Stále se počítá s 252 miliardami

Stanjura pro Novinky a Právo na konci minulého týdne uvedl, že dál počítá s naplánovaným schodkem za celý rok ve výši 252 miliard korun. Stát by měl hospodařit s příjmy 1,94 bilionu a výdaji 2,19 bilionu korun. „Jako obvykle v květnu se určitě schodek prohloubí. Červen zase bývá obvykle přebytkový. Velmi dobře budeme moci odhadnout příjmy a výdaje v druhém pololetí poté, co budeme znát výsledky za celé první pololetí,“ prohlásil Stanjura.

Analytici nicméně v květnu varovali, že určité riziko může představovat pomalejší hospodářský růst, než jaký ministerstvo financí očekávalo při sestavování rozpočtu.

„Ač se rozpočet nevyvíjí úplně dobře, tak neočekávám, že by byl překročen plánovaný deficit 252 miliard. Vláda má určitou flexibilitu, jak v průběhu roku korigovat negativní vývoj rozpočtu. Ale ani případné udržení deficitu pod 252 miliardami nebude znamenat, že na tom jsou veřejné finance dobře,“ poznamenal Franče.

Na penze šla loni téměř třetina státního rozpočtu

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám