Hlavní obsah

S & P snížila Vítkově CPI Property Group rating do spekulativního pásma

Mezinárodní ratingová agentura S & P snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti realitní společnosti CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka o jeden stupeň na BB+. To znamená, že rating je nyní ve spekulativním pásmu. Agentura to oznámila v páteční tiskové zprávě. Výhled úvěrového ratingu je negativní, což signalizuje, že S & P by mohla přikročit k jeho dalšímu zhoršení. Společnost CPI Property Group uvedla, že ji rozhodnutí S & P překvapilo a zklamalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

„Rozhodnutí S & P je pro CPIPG zklamáním,“ napsala firma ve své tiskové zprávě.

„Naše podnikatelské plány jasně naznačují, že skupina zůstane v mezích, které odpovídají ratingu v investičním pásmu,“ dodala. Bezprostřední dopad snížení ratingu podle firmy „není významný“.

S & P ve své zprávě uvedla, že zadlužení společnosti CPI Property Group bylo v loňském roce vyšší, než se předpokládalo.

Akcie Vítkovy CPI oslabují, zpráva spekulantů firmu obviňuje z podvodů

Ekonomika

Předpověděla, že v letošním roce zadlužení výrazně klesne díky prodeji části majetku. Firma se však podle ní bude nadále potýkat s vyššími náklady na financování a s poklesem příjmů z nájemného spojeným s prodejem aktiv.

Společnost CPI Property Group v poslední době mohutně rozprodává majetek, aby snížila dluh po nákladné akvizici rakouských realitních firem Immofinanz a S Immo.

CPIPG vlastní nemovitosti v Německu, České republice, Polsku a jinde ve střední a východní Evropě. Sídlo má v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem.

Vítek je podle letošního žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším člověkem v Česku s majetkem v hodnotě 6,7 miliardy dolarů (zhruba 153 miliard Kč). V CPI Property Group má zhruba 90procentní podíl.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček.

Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Mnozí institucionální investoři v rámci svých pravidel zakazují nákup dluhopisů s ratingem ve spekulativním pásmu.

Vítek se zbavil švýcarského ski resortu, za dvě a půl miliardy ho prodal Američanům

Ekonomika

Výběr článků

Načítám