Článek
„Špatná situace byla u peckovin. Například švestky poškodilo vlhké a studené počasí v době květu,“ řekl Novinkám předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Nedařilo se ani jablkům, kterých se sklidilo nejméně za posledních 12 let. Ve skladech jich přesto bylo počátkem ledna ještě 37 tisíc tun.
„Česká jablka se dnes prodávají kolem 36 korun. Pokud se je vypravíte nakoupit k pěstitelům, pohybuje se cena mezi 20 až 35 korunami. V obchodech se však setkáváme s extrémními rozdíly. Nejlevnější jsou jablka v akcích, většinou polská jablka, ale prodávají se druhy i za 60 či 70 korun za kilo,“ upozornil Ludvík, podle něhož ale na cenu nemá výše české úrody velký vliv, neboť u všech druhů ovoce jsme závislí na dovozu. A zatímco jablek se dováží zhruba polovina, hrušek 75 procent a u druhů jako maliny, jahody, broskve či meruňky jde o 90 procent.
„Vezměme si právě hrušky. Na rozdíl od celé Evropy se u nás loni urodily. Přesto jejich cena neklesla,“ upozornil Ludvík.
Sklizeň ovoce loni klesla o čtvrtinu

Na snížení sklizně jablek se podepsala i menší plocha sadů. „Za posledních 10 let činí úbytek sadů 6,5 tisíce hektarů. Konkrétně během zimy 2022 až 2023 zmizelo přes tisíc hektarů ovocných sadů,“ varuje Martin Ludvík. Největší úbytek nastal u jabloní, ovšem mizí i další druhy. Některé se ve velkém už přestaly pěstovat úplně.
Je to příklad angreštu, ale i broskví. Z produkce 10 až 12 tisíc tun broskví se dnes pěstuje 200 tun na 150 hektarech. Třetím ovocem, které možná zmizí z nabídky českých ovocnářů, bude červený rybíz. O černý už není zájem dlouhodobě.
O stavu českého ovocnářství jednají v úterý a ve středu čeští odborníci v Hradci Králové v rámci tradičních Ovocnářských dnů.
6 druhů ovoce, které mohou zlepšit váš spánek
