Hlavní obsah

Rybáři v Poodří spustili podzimní výlovy, kapry zdražovat nechtějí

Jistebník

Do výlovů kaprů i dalších ryb určených na vánoční tabule se pustili rybáři v Poodří. Letos jsou z toho, co najdou v sítích v napětí více než kdykoliv jindy, protože rybníky zasáhla před více než třemi týdny ničivá povodeň. Ryby na Vánoce zdražovat nechtějí.

Foto: Pavel Karban

Prvním z větších rybníků, které rybáři z Jistebníku začali lovit, byl Prosňák.

Článek

„Zatím jsme lovili jenom plůdky. Tam to bylo poměrně nadějné, vypadalo to, že budeme mít zhruba to, co bychom potřebovali na nasazení. Teď bude záležet, jak plůdky přes podzim, zimu a jaro ochráníme před predátory, než je ulovíme a vysadíme do rybníků,“ řekl Jan Stehlík, jednatel rybářství Chov ryb Jistebník, které v Poodří obhospodařuje 49 rybníků na ploše asi 350 hektarů.

Ten největší, Bezruč, mají v plánu lovit od 1. do 3. listopadu. V úterý začali s výlovem Prosňáku, coby prvním z větších rybníků. „Zatím vypadá taky nadějně. Je to ale poslední rybník z kaskády,“ upozornil Stehlík s tím, že až po výlovu si vyhodnotí, co v rybníce mělo být a co nakonec vylovili. „Uvidíme, jestli něco přeplavalo proti proudu do rybníku nebo s proudem.“

Foto: Pavel Karban

Podzimní výlov v Poodří

Krátce po povodních rybáři předpovídali, že jim spolu s velkou vodou mohlo z rybníků uplavat až 70 procent ryb. Zatím to tak katastroficky naštěstí nevypadá. „Určitě jsme měli i horší výlovy, a to nebyly povodně. Ale uvidíme, jak budou vypadat další rybníky. Až na konci listopadu budeme moci říct, jestli stál letošní rok kvůli povodním za prd, slušněji řečeno, nebo jestli to nakonec nebylo tak hrozné a ty povodně to úplně takovým extrémem neohrozili,“ vysvětlil jednatel rybářství, které loni ulovilo téměř 147 tun ryb, z toho 127 tun kaprů.

„Tady je větší množství menší ryby od kila a půl do dvou kil. S tím jsme počítali. Samozřejmě je tady i tržní ryba, té tady mělo být plus minus patnáct metráků tříkilových kaprů. Teď uvidíme, jestli to tady je, ale zatím to vypadá, že by to mohlo být,“ odhadoval Stehlík na hrázi Prosňáku.

Kilo kapra za 109

I kdyby ale rybáři o nějaké ryby přišli, zdražovat kvůli tou vánoční kapry nechtějí. Lidé by si tak na sádkách v Jistebníku, které otevřou za dva týdny, mohli koupit kilo kapra za 109 korun, stejně jako v posledních dvou letech. „Předběžně nebudeme chtít zvyšovat ceny. Pokud by k tomu došlo, tak by to určitě nebylo nějaké rapidní zdražení, ale v rámci nějaké koruny, dvou, tří na kile. Ale předpokládám, že zatím to necháme na těch 109 korunách,“ ujistil jednatel firmy Chov ryb Jistebník.

Povodeň vyplavila z rybníků v Poodří desítky tun ryb, ztráty rybářů budou obrovské

Domácí

Stejně hovořil i Zdeněk Karásek, vedoucí výroby dalšího rybářství v Poodří, Denasu Studénka. „Cenu držíme stejnou, jestli bychom měli zdražovat, tak řádově o korunu, o dvě, ale zatím nemíníme zdražovat,“ zopakoval a dodal, že loni stál kapr první třída na stánku 99 korun a výběr byl 109 korun za kilo kapra.

Také rybáři ze Studénky jsou na startu podzimních výlovů. Už nyní ale odhadují ztráty způsobené povodní na desítky procent. „Začali jsme lovit menší rybníky, ty ještě nejsou určeny na vánoční trh, a ztráty jsou více než padesáti procent,“ potvrdil Karásek. Současně upozornil, že se z toho ale nedá zatím nic usuzovat. „První větší rybník budeme lovit příští týden v Albrechtičkách a výlovy budou až do poloviny listopadu. Až poté uvidíme, o co jsme ve skutečnosti přišli,“ poznamenal.

Foto: Pavel Karban

Podzimní výlov v Poodří

Výběr článků

Načítám