Hlavní obsah

Rusům hrozí, že místo svých dolarů a eur dostanou od makléřů jen rubly

Část zahraničních měn z makléřských účtů, dočasně zablokovaných kvůli sankcím proti Moskevské burze, může být vrácena ruským investorům v rublech, napsal v pátek ruský ekonomický deník Kommersant.

Foto: Reuters

Budova Moskevské burzy

Článek

Makléři působící v Moskevské burze dočasně pozastavili výběr dolarů a eur z makléřských účtů na bankovní účty jejich klientů. Stalo se tak v důsledku uvalení amerických sankcí na Moskevskou burzu Národní clearingové centrum (NCC), jehož prostřednictvím bylo prováděno měnové vypořádání.

„Společnosti slibují, že v blízké budoucnosti začnou vracet peníze. Odborníci však očekávají, že alespoň část prostředků bude ve skutečnosti zmrazena nebo vybrána konverzí na rubly, jako se to stalo při uvalení sankcí na burzu SPB,“ uvedl deník.

V pátek již ruská média neinformují o dlouhých frontách před bankomaty a směnárnami jako o den dříve. Ruští majitelé účtů ale zůstávají v nejistotě.

Rusové v panice vybírají peníze z bank

Evropa

Makléřské firmy jako Finam, BCS, Zyfra Broker nebo Raiffeisenbank a Solid nejprve informovaly, že nemohou převádět finančních prostředky, především dolary, eura, ale v některých případech i čínské jüany, na bankovní účty. Zdůvodnili to tím, že potřebují získat některá data z Moskevské burzy.

Některé z makléřských firem slibovaly zahájení výplat peněz klientům již během pátku, podle listu se tak začalo přinejmenším zčásti dít v případě Raiffeisenbank, o dalších firmách neměla zatím zprávy.

Problém s americkými bankami

Národní clearingové centrum může podle právníků, s nimiž hovořil Kommersant, zablokovat převody peněz z několika důvodů. Například pokud drží finanční prostředky na účtech amerických korespondenčních bank, které po uvalení sankcí zablokovaly jakékoli transakce, uvedl Oleg Gruzděv, právník společnosti Forward Legal. Podle něj, pokud se makléři snaží stáhnout aktiva z účtů NCC na jiné účty, bude to vyžadovat, aby společnost fungovala na dolarových korespondenčních účtech v amerických bankách, což teď není možné.

Současné události související s moskevskou burzou „nejsou považovány za zmrazení aktiv, ale nelze vyloučit nucenou konverzi devizových aktiv na rubly,“ uvedl nezávislý finanční analytik Andrej Barchota.

Hlavními riziky pro investory budou ztráta likvidity, zvýšení transakčních nákladů při vynucenému převodu financí na rubly s následnou konverzí do cizích měn a zvýšení nejistoty a volatility na finančních trzích, uvedla Maria Jakovleva, ředitelka advokátní skupiny Jakovlev a partneři. To vše podle ní může negativně ovlivnit hodnotu aktiv.

Gruzděv očekává, že NCC se pokusí zpochybnit americké sankce nebo získat licence pro určité operace. Právník však pochybuje, že tyto kroky budou úspěšné, uzavřel Kommersant.

Dejte mi, co chci, a pak se můžeme začít bavit, vzkázal Putin

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám