Hlavní obsah

Ruští oligarchové vydělali na válce přes bilion rublů

Nejméně tucet ruských oligarchů obdrželo dohromady za celý rok 2023 a první letošní čtvrtletí na dividendách více než jeden bilion rublů (téměř 265 miliard Kč). Společnostem, které vlastní, se totiž po prvotním ekonomickém šoku, který vyvolala válka na Ukrajině, začalo dařit. Proto akcionářům začaly dividendy znovu vyplácet. Informovala o tom agentura Bloomberg, která dividendy spočítala z veřejně dostupných informací.

Foto: Profimedia.cz

Majoritní akcionář Lukoilu Vagit Alekperov (vlevo) a majitel investiční skupiny Volga Group Gennadij Timčenko (vpravo) na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru v roce 2023.

Článek

Mnozí z ruských magnátů, kteří si přišli díky dividendám na nemalé peníze, mají úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina, přičemž se mezi ně řadí i ti, na které byly uvaleny západní sankce kvůli válce, která trvá už třetím rokem, napsal Bloomberg.

Největší výplatu ve zmíněném období inkasoval klíčový akcionář a bývalý prezident ropného gigantu Lukoil Vagit Alekperov, který si přišel přibližně na 186 miliard rublů (49,3 miliardy Kč). Alekperov je na sankčním seznamu Velké Británie a Austrálie, americké a evropské sankce se ho zatím netýkají.

Na dalších místech v žebříčku sestaveného Bloombergem se umístili miliardáři Alexej Mordašov (148 miliard rublů) z ocelářské a těžební společnosti Severstal a Vladimir Lisin (121 miliard rublů), který vlastní jinou ocelářskou společnost, Novolipetsk Steel. Mordašov je pod sankcemi USA, Velké Británie a EU, na Lisina se nevztahují žádné sankce.

The Insider: Malťan Zolotarjov čile obchoduje s ruským armádním šrotem, na sankčních seznamech ale chybí

Evropa

Na téměř 80 miliard rublů dosáhl prostřednictvím dividend ze společností Novatek a Sibur Putinův spojenec Gennadij Timčenko a 23 miliard získala také Putinovi blízká osoba - Taťána Litviněnková, která získala podíl v chemické společnosti PhosAgro předtím, než na jejího manžela Vladimira v roce 2023 uvalily USA sankce, upozornila agentura.

Západní země v čele s USA uvalily na Rusko po jeho útoku na Ukrajinu v únoru 2022 rozsáhlé sankce. Mnoho ruských společností tak kvůli obavám z možného ekonomického kolapsu pozastavilo výplatu dividend. Ruská ekonomika se ale po počátečním šoku vzpamatovala a i díky silné orientaci na obranný průmysl vykazuje v posledních čtvrtletích růst. V letošním prvním kvartálu vzrostl hrubý domácí produkt země o 5,4 procenta.

Vývozci komodit se po zavedení sankcí postupně přizpůsobili novým podmínkám a našli si alternativní trhy v Číně a Indii. I díky tomu nakonec výplaty dividend zase obnovili.

Investují jen doma

Ve druhé polovině roku a v roce 2025 ale může ruská ekonomika čelit značným problémům, které mohou přimět vládu ke zvýšení daní, uvedl Chris Weafer, generální ředitel společnosti Macro-Advisory. Pro mnoho majitelů firem „je tak lepší vybrat peníze hned než riskovat, že o ně příští rok přijdou na daních“, řekl.

Oligarchové se ovšem potýkají s problémem, kam peníze z dividend investovat. Sankce donutily mnohé z nich obrátit se na domácí trh, což se ukázalo i na datech moskevské burzy za květen, kdy soukromí investoři investovali celkem 116,3 miliardy rublů, což je zatím letošní rekord.

Investice do ruského průmyslu v prvním čtvrtletí meziročně vyskočily o 14,5 procenta na rekordních téměř šest bilionů rublů, ukázaly údaje centrální banky. Domácí příležitosti jsou však omezené. „Panuje příliš mnoho nejistoty na to, aby magnáti uskutečnili velké investice,“ podotkl Weafer s tím, že lákavější variantou jsou vysoké úroky na rublových vkladech u tuzemských bank.

Největší ruská banka Sberbank loni měla rekordní zisk

Ekonomika

Výběr článků

Načítám