Hlavní obsah

Rusko zvažuje desetinásobné clo na české či německé pivo

Ruské pivovary žádají o zvýšení dovozových cel na pivo z nepřátelských států na desetinásobek, z deseti centů na euro za litr (25 korun). Rozhodnutí zatím nepadlo. To by se týkalo hlavně české a německé produkce, napsal list Kommersant s odvoláním na ruské ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Český chmel (ilustrační foto)

Článek

S návrhem přišel ruský holding Objediněnnyje pivovarni, který vyrábí licenční Krušovice, piva značek Bočkarjov, Ochota či cider Mister lis. Učinil tak poté, co nizozemský Heineken odmítl poskytnout ruskému výrobci své značky Heineken a Amstel.

Podle Kommersantu na zvyšování cel není v Rusku všeobecná shoda. Někteří se v důsledku takového kroku „obávají zdražování masově konzumovaných druhů zahraničních nápojů,“ uvedl ruský list. „Německo a Česko, kterých se návrh týká především, by v reakci mohly omezit dodávky chmele do Ruska. Na něm jsou ruské pivovary ve značné míře závislé,“ tvrdí ruský list.

Rusko již v dubnu zvýšilo dovozová cla na pivo z nepřátelských států na dvouapůlnásobek, na deset centů za litr (2,5 koruny). Podle údajů uváděných Kommersantem to postihlo hlavně dovoz produkce vyrobené v Německu a v Česku, které se v roce 2023 meziročně zvýšily o 14, respektive 49 procent, napsal list. „Podíl zahraničních piv v celkové struktuře konzumace nepřesahuje 5 procent,“ uvádělo tehdy ruské ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle NielsenIQ jde o 6,8 procenta, napsal portál Logirus.

Všechny největší pivovarnické skupiny působící na českém trhu v březnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu oficiálně oznámily, že zastavují vývoz piva do Ruska. Učinily tak Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar i skupina Heineken. Už v listopadu ale Lidové noviny s odvoláním na údaje Českého statistického úřadu upozornily, že „české pivo míří do Ruska dál, ale z velké části zřejmě přes prostředníky“.

V ruských obchodech se prodává také pivo z Belgie, Mexika či Číny.

Manažeři ruského pivovaru Baltika byli zatčeni. Úřady je podezírají, že pomáhali Carlsbergu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám